Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere discutarea în CSAT a măsurilor fiscal-bugetare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sedință CSAT
Sedință CSAT
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită discutarea Ordonanţei privind măsurile fiscal-bugetare în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării apreciind că prin efectele preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar şi comunicaţii, astfel de acte normative privesc siguranţa naţională. 

"Adresăm Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în numele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) o scrisoare deschisă prin care facem public demersul nostru de a solicita includerea pe agenda CSAT, începând cu şedinţa din 28 decembrie 2018, a unor subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar şi comunicaţii, privesc siguranţa naţională: impactul OUG adoptată de Guvernul României în şedinţa din 21 decembrie 2018 asupra stabilităţii fiscale, predictibilităţii procesului legislativ şi deficitului de forţă de muncă. CDR reprezintă companii româneşti şi străine, mici şi mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României şi angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră trebuie ascultată", arată reprezentanţii CDR într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

Citește și:

Guvernul și multinaționalele. Doi ani de suspiciuni reciproce


Potrivit CDR, Ordonanţa de Urgenţă din seara zilei de 21 decembrie, o zi simbolică pentru poporul român, riscă să declanşeze o criză a economiei româneşti prin lipsa oricărui studiu de impact şi a unor norme metodologice. 

Reprezentanţii investitorilor afirmă că este ameninţată siguranţa investiţiilor prezente şi viitoare, cu impact direct şi indirect asupra populaţie, în condiţiile în care dialogul social în România este aproape inexistent şi nu au loc consultări reale cu privire la impactul unor decizii precum cele cuprinse în Ordonanţa adoptată de Guvern la sfârşitul săptămânii trecute. 

"Degradarea până la eliminare a dialogului social din România, lipsa unei consultări reale şi a unor analize de impact, modul pompieristic în care orice dorinţă a Guvernului se traduce aproape peste noapte în ordonanţe de urgenţă, unele cu magnitudine greu de măsurat, cum ar fi cea de anul trecut cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat sau aceasta din 21 decembrie la care am făcut referire mai sus, ne îndreptăţesc să considerăm că este ameninţată siguranţa atât a investiţiilor prezente cât şi viitoare, cu impact direct şi indirect asupra populaţiei. CDR reprezintă nu numai vocea companiilor, dar şi a angajaţilor acestora, într-o piaţă a muncii în care numărul de oameni activi este în scădere, fapt care reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de securitate naţională. La acesta se adaugă riscul fiscal: peste 230 de modificări anuale ale Codului Fiscal sunt nefireşti şi denotă o guvernare prin OUG în care Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului", subliniază sursa citată. 

Citește și:

Confederație patronală: ”Taxa pe lăcomie”, un nume insultător


Membrii CDR amintesc, în context, că potrivit Art. 115, aliniatul 4 din Constituţia României, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. 

"Stimate doamne şi stimaţi domni, avem nevoie de predictibilitate, stabilitate, transparenţă şi încredere! În România zilelor noastre, toate acestea reprezintă încă doar nişte deziderate. Stimate Domnule Preşedinte, dorim să semnalăm, şi prin acest mod, că aceste metode atentează pe fond la siguranţa naţională, aspect demn de a fi abordat în şedinţele strategice al CSAT", se arată în finalul scrisorii CDR. 

Documentul este semnat de reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederaţiei Patronale Concordia (Concordia), Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camerei de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK) şi ai Romanian Business Leaders (RBL). 

Citește și:

Spaima băncilor. Modificările de ultimă oră la ”taxa pe lăcomie”

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică şi reuneşte 45 de organizaţii ale mediului de afaceri şi membri asociaţi din România. 

Guvernul a adoptat, vineri, 21 decembrie 2018, proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare. Printre măsurile anunţate se află înfiinţarea unui Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, plafonarea preţului pentru gaze naturale şi energie electrică la 68 de lei/MWh, în următorii trei ani pentru consumatorii casnici, impozitarea activelor bancare dacă ROBOR depăşeşte 2%, impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie, impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom, precum şi aplicarea unei taxe de 2% pentru jocurile de noroc. 

Toate aceste prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Donald Trump
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului

pixel