Colosul chinez dă semne de slăbiciune. Industria în contracție
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Consumatorii chinezi au devenit prudenți
Consumatorii chinezi au devenit prudenți
Industria Chinei și-a restrâns activitatea în decembrie, pentru prima oară în ultimii doi ani. Acesta este doar unul dintre semnele de slăbiciune ale economiei chineze din acest an, evaluările arătând că 2019 ar putea fi cel mai prost an pentru economia chineză din ultimii 30 de ani.

Biroul Național de Statistică al Chinei a anunțat că indicele Purchasing Managers a coborât la 49,4 în decembrie, sub pragul de 50 de puncte care delimitează creșterea de restrângerea activității industriale. Semnele apăruseră încă din noiembrie când creșterea producției industriale a fost cea mai mică din ultimii trei ani, iar câștigurile companiile din acest sector au scăzut pentru prima dată în trei ani, transmite Reuters.

Numărul noilor comenzi este în scădere și pe plan intern, după ce comenzile externe au scăzut șapte luni la rând, în condițiile încetinirii creșterii economice la nivel global și a războiului comercial cu Statele Unite care este deocamdată un conflict înghețat temporar.

Până acum, cele mai afectate au fost agricultura americană și industria chineză, îndeosebi cea auto. ”Sunt multe comenzi externe pe termen scurt primite de fabricile chinezești din cauza prudenței persistente legate de incertitudinile comerciale. Perspectiva exporturilor pe termen mediu și lung nu este foarte optimistă”, a declarat Nie Wen, economis la Hwabao Trust din Shanghai. 

Citește și:

Noile planuri ale Chinei. De cine depinde viitorul țării

În paralel, devine evidentă și prudența consumatorilor. Vânzările de automobile au scăzut pentru prima dată din 1990, iar capacitatea producătorilor din industria auto este utilizată doar în proporție de 56%. În plus, și creșterea în comerțul online a încetinit.

Autoritățile de la Beijing cred că va fi atins totuși nivelul previzionat al creșterii economice, de 6,5%. Pe de altă parte, Banca Mondială estimează că în 2019 creșterea va de 6,2%, cea mai redusă din ultimii 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel