Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Ministrul industriei din EAU, Sultan al-Jaber, şi-a exprimat satisfacţia pentru un "nou acord istoric" care "întăreşte parteneriatul energetic în plină expansiune între EAU şi Germania" cu prilejul semnării acordului, în prezenţa cancelarului Olaf Scholz, potrivit agenţiei de presă din Emirate, Wam.
Scholz, care s-a întâlnit cu preşedintele EAU, Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, prezent şi el la ceremonia de semnare, a "salutat" un acord privind "securitatea energetică", a adăugat Wam.
Acordul prevede exportul unei încărcături de gaz natural lichefiat (GNL) către Germania la sfârşitul lui 2022, apoi furnizarea de cantităţi suplimentare în 2023.
Agenţia Wam relatează despre o livrare directă de motorină realizată în septembrie şi despre un acord pentru furnizarea a până la 250.000 de tone de motorină pe lună în 2023.
În virtutea acordului, EAU vor furniza "o încărcătură de GNL care va fi livrată la sfârşitul lui 2022 şi utilizată pentru darea în folosinţă a terminalului plutitor de import de GNL al Germaniei de la Brunsbuettel", un port de la Marea Nordului.
Societatea petrolieră publică din EAU, ADNOC, a efectuat prima da livrare directă de motorină Germaniei în septembrie, şi "va furniza până la 250.000 de tone de motorină pe lună în 2023", potrivit aceleiaşi surse.
Liderul german a început sâmbătă, în Arabia Saudită, un turneu în Golf în speranţa de a încheia noi acorduri energetice pentru a înlocui furnizorul rus şi a atenua criza energetică provocată de invadarea Ucrainei de către Moscova.
Sâmbătă, Scholz s-a întâlnit la Jeddah cu prinţul moştenitor saudit şi liderul de facto al regatului petrolier Mohammed bin Salman şi, mai târziu în cursul zilei de duminică, el va pleca spre Qatar, ţară cu importante resurse de gaz, pentru discuţii cu emirul Tamim ben Hamad Al-Thani.
Grupul auto german Volkswagen a dat de înţeles că şi-ar putea transfera activităţile de producţie din Germania şi Europa de Est, dacă problemele de aprovizionare cu gaze naturale vor continua. Aceasta este doar una din opţiunile pe care le are la dispoziţie cel mai mare producător european de automobile, în cazul în care criza energetică va persista.
Şefii de la Volkswagen au arătat că sunt îngrijoraţi de efectul pe care preţurile ridicate la gaze ar putea să îl aibă asupra furnizorilor săi. Politicienii trebuie să pună capăt actualei explozii necontrolate a preţurilor la gaze şi electricitate, a spus Thomas Steg, directorul de relaţii externe al companiei.
Altfel, IMM-urile cu un consum intensiv de energie vor avea probleme mari pe lanţurile de aprovizionare şi vor trebui chiar să îşi reducă sau să înceteze producţia, a adăugat el. Dacă criza gazelor va dura dincolo de această iarnă, compania germană s-ar putea orienta către Europa de Sud-Vest sau către zonele de coastă din nordul Europei. Ambele regiuni au un acces mai bun la gazele naturale lichefiate, livrate cu ajutorul navelor. În prezent, Volkswagen are o serie de mari uzine în Germania, Cehia şi Slovacia, care se numără printre ţările europene cele mai dependente de gazele ruseşti. Decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze spre Europa a dat naştere la îngrijorări că Germania ar putea fi nevoită să recurgă la raţionalizare.
Cele mai recente informaţii, potrivit cărora gradul de umplere a depozitelor de gaze a ajuns la 90% mai devreme decât de obicei, au calmat oarecum temerile referitoare la o criză gravă la iarnă, însă Berlinul se va confrunta cu provocări în reumplerea depozitelor la vară fără gazele ruseşti, notează Bloomberg. Declaraţiile grupului auto german reprezintă un nou semn potrivit căruia criza energetică declanşată de invadarea Ucrainei riscă să modifice peisajul industrial al Europei, conchide agenţia americană de presă, transmite Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...