Ce merge bine în România şi prost în restul Europei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut cu 0,1% în luna septembrie 2018, comparativ cu luna anterioară, însă a crescut cu 1,1% în România, aceasta fiind a patra creştere înregistrată de o ţară membră a UE, după avansul de 2,9% înregistrat în Irlanda, cel de 1,5% înregistrat în Letonia şi cel de 1,4% din Estonia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Comerţul cu amănuntul în zona euro a stagnat de la o lună la alta în timp ce în UE a scăzut cu 0,1%, în condiţiile în care vânzările de produse non-alimentare în cele 28 de state membre au scăzut cu 0,3%, iar vânzările de combustibil au crescut cu 0,8% şi cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,1%. 

În ritm anual, luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un avans de 2%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 1,9% iar cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1%. 

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul au fost raportate în Irlanda (10,2%), Lituania (7,9%) şi Polonia (6,5%). În România, vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere anuală de 3,1%, dublu faţă de avansul anual de 1,5% înregistrat în luna august. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel