Comisar UE. Regulile în domeniul concurenţei s-au învechit. Soluția

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Trebuie schimbate multe
Trebuie schimbate multe
Organismele de reglementare din Uniunea Europeană vor revizui regulile în domeniul concurenţei, vechi de două decenii, care determină dacă o companie are puterea de piaţă care îi permite să îşi înlăture rivalii sau să controleze preţurile, în ideea de a lua în calcul globalizarea şi digitalizarea, a declarat luni comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, transmite Reuters. 

Acest anunţ vine ca o replică la criticile potrivit cărora legislaţia UE în domeniul concurenţei nu a reuşit să ţină pasul cu vremurile, într-un context în care organismele de reglementare trebuie să examineze fuziuni şi practici anticoncurenţiale care implică companii globale din domeniul online.

Modul în care organismele de reglementare definesc pieţele poate ajuta să măsoare puterea unei companii de a stabili preţurile în cazul unei fuziuni sau puterea de a-şi înlătura rivalii precum şi despăgubirile pe care le pot solicita de la aceste companii în cazul unor anchete. Actualele norme datează din anul 1997.

"Modificări precum globalizare sau digitalizarea înseamnă că multe pieţe funcţionează diferit faţă de modul în care funcţionau în urmă cu 22 de ani. Aşa că a venit timpul să revizuim modul de definire a pieţei. Vrem să fim siguri că direcţia pe care o dă este una corectă şi la zi şi, de asemenea, că stabileşte o abordare clară şi consecventă pentru cazurile de fuziuni şi anchete antitrust în diferite industrii, într-un mod care este uşor accesibil", a spus Margrethe Vestager, la o conferinţă pe tema concurenţei.

Citește și Eliminarea supraaccizei. Consiliul Concurenţei va monitoriza preţul carburanţilor

Potrivit Reuters, revizuirea va viza amploarea geografică a pieţelor. De exemplu, producătorii de trenuri Siemens şi Alstom, a căror tentativă de fuziune a fost blocată de Vestager în luna februarie a acestui an, au susţinut că organismele de reglementare ar fi trebuit să ţină mai mult cont de ponderea rivalilor chinezi precum şi de piaţa mondială.

De asemenea, organismele de reglementare vor examina şi modul în care sunt definite pieţele din punct de vedere al produselor şi dacă este posibil pentru consumatori să treacă uşor de la un produs la altul, în special având în vedere că digitalizarea înseamnă că unele produse sunt gratuite în timp ce unii giganţi din domeniul tehnologiei sunt prezenţi în mai multe zone diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com

pixel