Comisia Europeană ajută întreprinderile cu 100 de miliarde de euro
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE va deschidea calea pentru investiţii de 565 miliarde de euro în modernizarea reţelelor electrice
UE va deschidea calea pentru investiţii de 565 miliarde de euro în modernizarea reţelelor electrice
Comisia Europeană (CE) a propus, joi, instituirea unui instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile, astfel încât acestea să se menţină pe linia de plutire, informează Executivul comunitar.

De asemenea, CE a propus redirecţionarea tuturor fondurilor structurale disponibile din bugetul UE pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene.

Potrivit Comisiei, de acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii şi pescarii, precum şi persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE şi vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil. Acestea demonstrează necesitatea ca UE să dispună de un buget pe termen lung solid şi flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că UE se poate baza pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză şi să facă progrese pe calea redresării.

UE garantează planurile naționale de susținere a locurilor de muncă afectate de Covid-19

"Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem faţă acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecţionat către depăşirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanţării să circule rapid şi eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde de euro pentru a menţine locurile de muncă şi funcţionarea întreprinderilor", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Iniţiativa SURE va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro ţărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit şi că întreprinderile îşi păstrează personalul. Acest lucru le permite oamenilor să îşi plătească în continuare chiria, facturile şi produsele alimentare şi contribuie la asigurarea stabilităţii atât de necesare în economie. Împrumuturile se vor baza pe garanţii furnizate de statele membre şi vor fi direcţionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

În ceea ce priveşte agricultura şi pescuitul, două sectoare care au un rol esenţial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm, Comisia apreciază că aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează în consecinţă lanţurile de aprovizionare cu alimente şi economiile locale susţinute de aceste sectoare. Ca şi în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime va deveni mai flexibilă. Statele membre vor putea să ofere sprijin: pescarilor, pentru încetarea temporară a activităţilor de pescuit; fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producţiei şi pentru acordarea de sprijin şi organizaţiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescăreşti şi de acvacultură.

De asemenea, executivul comunitar anunţă că toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune - Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune - vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică. Pentru a se asigura că fondurile pot fi redirecţionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile între fonduri, precum şi între categoriile de regiuni şi între obiectivele de politică. Mai mult decât atât, cerinţele de cofinanţare vor fi eliminate întrucât statele membre îşi utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Nu în ultimul rând, se va simplifica administrarea.

UE propune astăzi să se utilizeze toate fondurile rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene. Instrumentul pentru sprijin de urgenţă va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane euro vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică şi asigurarea echipamentelor şi materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecţie, de la echipe medicale mobile la asistenţă medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiaţi. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziţii direct în numele statelor membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel