Comisia Europeană amână legea care interzice importul de mărfuri legate de defrișări

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Defrilare / sursa foto: Freepik.com
Defrilare / sursa foto: Freepik.com
Comisia Europeană a anunțat miercuri că va propune amânarea cu un an a punerii în aplicare a unei legi care interzice importul de mărfuri legate de despăduriri, în urma solicitărilor venite din partea industriilor și guvernelor din întreaga lume.

Legea este văzută ca un punct de reper în lupta împotriva schimbărilor climatice, însă țări și industrii din Brazilia până în Malaezia susțin că este protecționistă și că ar putea ajunge să excludă milioane de agricultori de pe piața UE, scrie Reuters.

Au existat, de asemenea, avertismente din partea industriei conform cărora regulamentul UE privind defrișările (EUDR) ar perturba lanțurile de aprovizionare ale Uniunii Europene și ar crește prețurile.

 

Majoritatea țărilor UE vor legea suspendată

În martie, aproximativ 20 dintre cele 27 de state membre ale UE au solicitat Bruxelles-ului să reducă și, eventual, să suspende această legislație, afirmând că aceasta ar dăuna agricultorilor din blocul comunitar, cărora le-ar fi interzis să exporte produse cultivate pe terenuri defrișate.

Propunerea ar trebui aprobată de Parlamentul European și de statele membre, a declarat Comisia. Aceasta a adăugat că a publicat, de asemenea, documente de orientare suplimentare.

În acest an, liderii UE au atenuat numeroase reglementări de mediu pentru a încerca să înăbușe protestele fermierilor, care durează de luni de zile, cu privire la aspecte precum politicile ecologice ale blocului comunitar și importurile ieftine.

 

Declarațiile ecologiștilor

Militanții ecologiști au criticat decizia de miercuri. „Ursula von der Leyen ar fi putut la fel de bine să folosească ea însăși drujba. Oamenii din Europa nu doresc produse provenite din defrișări, dar asta le va oferi această amânare”, a declarat Greenpeace.

World Wide Fund for Nature (WWF) a declarat că amânarea acestei legi provoacă îndoieli serioase asupra angajamentului Comisiei de a respecta promisiunile UE în materie de mediu.

 

Ce impune legea EUDR

Începând cu 30 decembrie, EUDR ar fi impus companiilor care importă soia, carne de vită, cacao, cafea, ulei de palmier, lemn, cauciuc și produse conexe să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu au contribuit la distrugerea pădurilor lumii altfel se vor confrunta cu amenzi mari.

Companiile ar trebui să își cartografieze digital lanțurile de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime, chiar și în ferme mici din regiuni rurale îndepărtate.

Criticii spun că acest lucru este extrem de complex în lanțurile de aprovizionare care se întind pe tot globul și implică nu numai milioane de ferme, ci și mai mulți intermediari ale căror date nu sunt ușor de verificat.

Eurocommerce, care reprezintă industria europeană a comerțului cu amănuntul, a declarat că este recunoscătoare că executivul european a recunoscut preocupările sale cu privire la conformitate și la posibilele perturbări ale lanțului de aprovizionare.

Bruxelles-ul susține că EUDR este necesară pentru a pune capăt contribuției blocului comunitar la despăduriri, a doua cauză principală a schimbărilor climatice după arderea combustibililor fosili.

Conform datelor WWF, UE este al doilea cel mai mare contributor mondial la defrișări prin importurile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cosmin Marinescu
Ștefan Radu Oprea, drona românească
pexels.com
Profesorul Mircea Coșea
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Uzină Tesla
Defrilare / sursa foto: Freepik.com
Rable
Oameni care merg pe holul unui spital / Foto: Freepik
Fotomontaj: Oana Pavelescu / DCBusiness
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Bani / FOTO: Freepik
Mică afacere / Foto: Freepik
Youtube
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Platformă
Panouri fotovoltaice
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: Un sistem de apărare eficient, dar costisitor

Sistemul antirachetă dezvoltat cu ajutorul companiilor...

Turiști / FOTO: Freepik
Sloda / FOTO: Captură ecran
Locuri de muncă

Start-Up Nation, oportunitate pentru șomeri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă...

Kamala Harris / sursa foto: Wikimedia Commons

Cele trei crize majore care zguduie alegerile americane

Cu o lună înainte de prezidențialele din Statele Unite,...

Lucrător / FOTO: Freepik

pixel