Comisia Europeană, a înghețat fondurile post pandemie destinate Ungariei din cauza unor îngrijorări legate de corupție și de regresul în ceea ce privește regulile democratice sub conducerea premierului Viktor Orban, arată Reuters.
Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări din UE.
Ca răspuns, Ungaria s-a arătat sceptică cu privire la deciziile UE, de a acorda Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro până în 2027 și de a începe negocierile de aderare cu Kievul. Budapesta a blocat, de asemenea, un plan de prelungire cu 20 de miliarde de euro a ajutorului militar al UE pentru Kiev și se opune sancțiunilor impuse Rusiei pentru desfășurarea războiului.
Budapesta a desfășurat o campanie publicitară care denigrează Comisia Europeană, iar partidul Fidesz al lui Orban promovează un proiect de lege privind "protejarea suveranității naționale" împotriva ingerințelor străine - ambele mișcări ridicând miza în confruntările dintre Ungaria și UE.
Plățile în avans date Ungariei sunt din cadrul programului RePowerEU, parte a stimulentelor UE post-pandemice, menite să sprijine tranziția energetică în vederea renunțării la combustibilii fosili.
Oficialii UE au declarat că planul de redresare modificat al Ungariei are o valoare totală de 10,4 miliarde de euro pe parcursul mai multor ani - sau aproximativ 5% din PIB-ul Ungariei din 2023 - inclusiv 4,6 miliarde de euro în cadrul RePowerEU: 0,7 miliarde de euro sub formă de granturi și 3,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Oficialii UE au declarat că Ungaria va folosi banii RePowerEU pentru a-și moderniza sectorul energetic și pentru a digitaliza companiile energetice.
Decizia de joi a Comisiei de a da undă verde planului de redresare modificat al Ungariei trebuie acum să fie aprobată de celelalte țări UE, posibil chiar în timpul discuțiilor din 8 decembrie dintre miniștrii de finanțe din cele 27 de state membre.
Oficialii UE se așteaptă ca anul viitor să urmeze două plăți de aproximativ 460 de milioane de euro fiecare. Aceștia au insistat asupra faptului că Ungaria trebuie să îndeplinească condițiile UE privind combaterea corupției și asigurarea independenței justiției, printre altele, pentru a mai accesa alte fonduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...