Comisia Europeană introduce taxe vamale pentru ouăle și ovăzul din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeana
Comisia Europeana
Comisia Europeană va impune tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, conform Reuters.

Această măsură vine în continuarea unei decizii similare luate marți, când Comisia Europeană a hotărât să aplice tarife vamale și pentru importurile de ovăz din Ucraina.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special care a facilitat comerțul cu Uniunea Europeană, cea mai importantă piață de export pentru aceasta. În cadrul acestui mecanism, au fost stabilite volume maxime de import pentru a proteja fermierii din UE, care au protestat împotriva importurilor ieftine din Ucraina, considerându-le o formă de concurență neloială.

"Introducerea acestor tarife este o măsură necesară pentru a proteja interesele economice ale fermierilor europeni, care au fost afectați de importurile masive de produse agricole ieftine din Ucraina," a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

În contextul în care Ucraina continua să se confrunte cu provocări majore pe fondul conflictului cu Rusia, această decizie reflectă echilibrul delicat pe care UE trebuie să-l mențină între sprijinirea partenerului său estic și protejarea propriilor producători agricoli.

Implicații

Ucraina a devenit un furnizor major de produse agricole pentru UE după 2022, beneficiind de acces facilitat pe piața europeană în cadrul unui acord special destinat să sprijine economia țării afectate de război. Cu toate acestea, creșterea semnificativă a importurilor ucrainene a dus la nemulțumiri în rândul fermierilor europeni, care au argumentat că prețurile scăzute ale acestor produse le subminează competitivitatea.

Decizia de a introduce tarife vamale vine după consultări intense și analize privind impactul economic asupra sectorului agricol european.

Reacții

Reacțiile la această decizie sunt mixte. În timp ce fermierii europeni au salutat măsura, considerând-o o protecție necesară pentru afacerile lor, reprezentanții Ucrainei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ asupra economiei lor deja fragile.

UE rămâne angajată să sprijine Ucraina prin diverse mijloace, însă este clar că protejarea pieței interne și a producătorilor locali rămâne o prioritate. Această balanță între sprijinul internațional și protecționismul economic intern va continua să fie un subiect de dezbatere intensă în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel