Comisia Europeană, pe post de investigator. Poate veni la orice firmă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nu stii cine poate fi la usă
Nu stii cine poate fi la usă
Regulamentul european nr. 1 din 2003 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 101 și 102 din actualul Tratat de funcționare a Uniunii Europene permite reprezentanților Comisiei Europene să bată la ușa oricărei firme din România pentru o verificare a registrelor.

Pare surprinzător, dar nu este. Se pare că nu numai autoritățile penale au puteri de investigație, în sediul acestora, dar și Comisia Europeană.

În virtutea legislației europene a concurenței, reprezentanții Executivului comunitar pot efectua verificări pentru a stabili dacă au existat sau nu încălcări ale normelor de concurență. E suficient să existe, în acest sens, o modificare a structurii pieței care să determine Comisia să demareze o analiză.

Citește și Fuziune blocată de Bruxelles în domeniul transporturilor feroviare

Cum ar fi, spre exemplu, o creștere bruscă și aparent nejustificată a prețurilor la anumite produse sau un comportament potențial abuziv al unui furnizor de materiale esențiale.

Trebuie precizat că regulamentele Uniunii Europene sunt acte legislative care se aplică, direct, în România. De aceea, temeiul legal pentru acțiunile menționate mai sus se regăsește într-un astfel de act normativ și nu într-unul pur național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel