Comisia Europeană schimbă regulile de aderare la UE. Efecte pentru Republica Moldova şi Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Miercuri, Comisia Europeană a prezentat o propunere conform căreia ţările aflate în curs de aderare la UE, inclusiv Ucraina, Republica Moldova şi cele din Balcanii Occidentali, ar trebui să fie integrate în blocul comunitar printr-un proces gradual și cu măsuri reversibile.

Scopul este să avanseze unele beneficii și obligații ale apartenenței la UE înainte ca o țară să devină membră cu drepturi depline. Această integrare graduală ar trebui să fie reversibilă, având ca obiectiv pregătirea atât a UE, cât și a viitoarelor state membre pentru extindere, conform unui raport al Comisiei Europene publicat miercuri.

Extinderile anterioare, începând cu 2004, au inclus perioade de tranziție care au permis statelor membre să limiteze accesul forței de muncă din noile state membre pe piața lor timp de până la opt ani. Aceste perioade de tranziție nu au fost reversibile, însă conform noii propuneri a Comisiei, acestea ar putea deveni, astfel existând posibilitatea de a le scurta.

Noua abordare a Comisiei oferă "directive sporite pentru integrarea graduală a țărilor candidate în politici specifice ale UE încă de dinaintea aderării lor", explică executivul comunitar. Cu toate acestea, accesul deplin la piața UE va necesita "aplicarea completă a unui set unic de drepturi și obligații, care nu poate fi selectiv".

Comisia Europeană reamintește că aderarea la UE este condiționată de "respectarea incontestabilă și aplicarea continuă a valorilor fundamentale ale UE", o referire la disputele Bruxelles-ului cu Polonia și Ungaria privind statul de drept.

Conform documentului său, liderii statelor membre UE ar urma să stabilească concret măsurile, domeniile, etapele și obligațiile corespunzătoare unei astfel de aderări graduale.

Pentru ca beneficiile aderării să fie realizate, atât UE, cât și statele candidate la aderare trebuie să fie bine pregătite, iar procesul de aderare trebuie să se bazeze pe merit, subliniază raportul.

În cadrul acestei pregătiri, Comisia Europeană își exprimă dorința de a reforma mecanismul decizional al UE, propunând mai multe decizii luate prin majoritate calificată și mai puțin prin unanimitate, regulă pe care susținătorii transferului de putere către Bruxelles ar dori să o elimine complet.

Comisia Europeană susține că odată cu creșterea numărului de state membre în UE, aplicarea regulii unanimității ar crește riscul unor blocaje decizionale, mai ales în domeniile politicii externe și fiscalității. Astfel, se propune un nou mecanism decizional care să permită adoptarea deciziilor prin majoritate calificată, cu anumite excepții pentru protejarea unor interese naționale strategice.

Cu toate acestea, Comisia Europeană nu consideră că este necesară revizuirea tratatelor UE, întrucât Tratatul de la Lisabona prevede deja "clauze pasarelă", prin care deciziile care ar trebui luate prin unanimitate pot fi adoptate în Consiliul UE cu majoritate calificată.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, afirmă că extinderea este o investiție geopolitică ce va spori greutatea politică și economică a UE pe scena mondială. El descrie acest raport drept "primul pas către reformele inevitabile ale UE care să ne pregătească pentru o Uniune mai mare, cu schimbări politice profunde ce vor fi inițiate la începutul anului 2025".

Statele candidate la aderare în prezent sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. Turcia este oficial candidată, însă procesul său de aderare este înghețat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota

pixel