Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Comisia Europeană (CE) a propus ca schema de achiziţii comune de gaze să devină permanentă, cererea depăşind aşteptările în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei, se arată într-un document consultat de Reuters.
Aceste achiziţii de gaze făcute în comun de țările membre prin CE ajută la a limita creşterea costurilor la energie, cauzată de perturbările date de diminuarea cumpărării gazelor rusești. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.
Schema temporară ar urma să expire în decembrie, dar Comisia Europeană a propus ca aceasta să devină permanentă, ca parte a reorganizării reglementărilor pe piaţa gazelor din blocul comunitar.
Conform propunerii CE consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opţiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achiziţiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleaşi volume insuficiente.
"Este stabilit, funcţionează, numărul companiilor este în creştere", a declarat pentru Reuters un oficial UE, referindu-se la achiziţiile comune de gaze.
În pofida scepticismului iniţial, până acum, cantităţile solicitate depăşesc 27 miliarde metri cubi de gaze (bcm) - dublu faţă de nivelul estimat de Bruxelles pentru achiziţiile comune - 13.5 bcm.
Achiziţiile comune sunt doar o mică parte din cererea totală UE de gaze, de aproximativ 360 bcm, dar obiectul este de a ajuta ţările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul de vârf.
Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunţat recent Comisia Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...