Comisia Europeană vrea ca programul de achiziție comună de gaze să devină permanent

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Instalație de gaze
Instalație de gaze
Pare că achizițiile comune de gaze făcute de Comisia Europeană sunt convenabile pentru statele membre ale UE. De aceea, executivul comunitar plănuiește să păstreze acest program de cumpărare a gazelor din afara Rusiei, inițiat după declanșarea conflictului belic din țara vecină.

Comisia Europeană (CE) a propus ca schema de achiziţii comune de gaze să devină permanentă, cererea depăşind aşteptările în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei, se arată într-un document consultat de Reuters.

Aceste achiziţii de gaze făcute în comun de țările membre prin CE ajută la a limita creşterea costurilor la energie, cauzată de perturbările date de diminuarea cumpărării gazelor rusești. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

Schema temporară ar urma să expire în decembrie, dar Comisia Europeană a propus ca aceasta să devină permanentă, ca parte a reorganizării reglementărilor pe piaţa gazelor din blocul comunitar.

Conform propunerii CE consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opţiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achiziţiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleaşi volume insuficiente.

"Este stabilit, funcţionează, numărul companiilor este în creştere", a declarat pentru Reuters un oficial UE, referindu-se la achiziţiile comune de gaze.

În pofida scepticismului iniţial, până acum, cantităţile solicitate depăşesc 27 miliarde metri cubi de gaze (bcm) - dublu faţă de nivelul estimat de Bruxelles pentru achiziţiile comune - 13.5 bcm.

Achiziţiile comune sunt doar o mică parte din cererea totală UE de gaze, de aproximativ 360 bcm, dar obiectul este de a ajuta ţările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul de vârf.

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunţat recent Comisia Europeană.

Citește și: Gaze naturale. Ministrul Energiei, mesaj pentru români privind iarna următoare

Citește și: Australia ține în șah prețurile mondiale la gaze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea

pixel