Comisia Europeană vrea un scut cibernetic. Bugetul alocat este impresionant
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Ceva care să facă aproape imposibile atacurile cibernetice
Ceva care să facă aproape imposibile atacurile cibernetice
Regulamentul „Cyber ​​​​Solidarity Act” a fost adoptat din inițiativa lui Thierry Breton, comisarul european responsabil cu Piața Internă.

Comisia Europeană a adoptat „Cyber ​​​​Solidarity Act”, ultima piesă a unui puzzle legislativ care ar trebui să consolideze apărarea Uniunii Europene în materie de securitate cibernetică. Această propunere de regulament are ca prevedere principală construirea unei infrastructuri tehnologice europene capabilă să detecteze mai rapid și mai eficient semnele de avertizare ale unui atac cibernetic asupra rețelelor critice.

Acest „scut cibernetic european” va fi compus din din cinci până la șase centre de securitate operaționale, echipate cu supercalculatoare și tehnologii de ultimă oră de analiză a datelor, care vor fi conectate la rețelele de securitate existente în statele membre. 

Obiectivul principal al acestui scut cibernetic este de a reduce timpul de detectare a unui atac la câteva ore și de a-l putea contracara. Un prim proiect pilot de trei centre, care implică 17 state membre, este deja testat. Celelalte ar putea fi operaționale în 2024. 

Un buget impresionant

„Vorbim despre o infrastructură cu dublă destinație, cu un rol dublu, cum vreți să-i spuneți”, a spus Thierry Breton, comisarul european responsabil cu Piața Internă. Altfel spus, noul intrument de protecție va trebui, pe de o parte, să răspundă nevoilor comunităților civile și a celor militare, pe de altă parte. Textul face referire, în egală măsură, și la crearea unui mecanism cyber-european de reacție urgentă, o „rezervă de securitate cibernetică a UE” care poate fi mobilizată în cazul unui atac cibernetic de anvergură lansat într-un stat membru sau într-un sector extrem de critic (spitale, transport, energie... ).

Această rezervă ar mobiliza furnizori de servicii publici și privați „de încredere”, identificați și etichetați, gata să intervină la cerere. Bugetul total alocat în cadrul acestui Act de solidaritate cibernetică se ridică la 1,1 miliarde de euro, din care două treimi este finanțat de Uniunea Europeană.

Citește și Italia, victima unui atac cibernetic de anvergură. Europa și SUA, vizate la rândul lor

Mii de servere informatice din întreaga lume au fost ținta unui atac de tip ransomware (un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime), a anunțat duminică Agenția națională de securitate cibernetică din Italia (ACN), îndemnând organizațiile să ia măsuri pentru a-și proteja sistemele.

Directorul general al ACN, Roberto Baldoni, a declarat pentru Reuters că hackerii aflați în spatele acestei acțiuni au urmărit să exploateze o vulnerabilitate de software, adăugând că a fost un atac la scară largă. Agenția italiană de știri ANSA, care citează ACN, a declarat că serverele au fost compromise și în alte țări europene, precum Franța și Finlanda, precum și în SUA și Canada. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre acest incident care justifică necesitatea acestui scut, citiți AICI

Citește și Atac cibernetic împotriva Twitter. 200 de milioane de adrese de e-mail, expuse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...


pixel