Urmărește dezbaterea live

Compania americană Amazon, în colimatorul Comisiei Europene
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Amazon joacă un dublu rol
Amazon joacă un dublu rol
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a demarat o anchetă care vizează grupul american Amazon, cel mai mare retailer online din lume, pentru a stabili dacă modul în care compania utilizează datele comercianţilor încalcă sau nu legislaţia UE în domeniul concurenţei. 

Amazon joacă un dublu rol: pe pagina sa de Internet vinde produse ca un retailer, în paralel însă platforma Amazon oferă o piaţă unde comercianţii independenţi pot să îşi vândă produsele în mod direct consumatorilor. Atunci când oferă această piaţă pentru comercianţii independenţi, Amazon colectează în mod continuu date despre activitatea de pe platforma sa. Pe baza analizei preliminare a Comisiei, Amazon pare să utilizeze informaţiile cu carcater sensibil pe care le colectează într-un mod care încalcă legislaţia în domeniul concurenţei.

"Comerţul electronic a stimulat competiţia în sectorul de retail şi a adus mai multe alegeri şi preţuri mai bune. Trebuie să ne asigurăm că marile platforme online nu elimină aceste beneficii printr-un comportament anti-concurenţial. De acea am decis să ne analizăm cu atenţie la practicile de business ale Amazon", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Citește și Cu ochii în farfuriile miliardarilor. Ce mănâncă bogații lumii

În cadrul investigaţiei sale, Comisa va analiza acordurile convenite între Amazon şi comercianţii independenţi, fiind interesată în special dacă modul în care utilizează Amazon datele colectate afectează competiţia. Un alt aspect al investigaţiei Executivului comunitar va viza rolul datelor colectate de Amazon în selectarea câştigătorilor la categoria 'Buy Box', care permite consumatorilor să adauge produse de la un anumit retailer direct în coşurile lor de cumpărături. Câştigarea categoriei 'Buy Box' pare să fie importantă pentru comercianţii independenţi deoarece o mare parte a tranzacţiilor se desfăşoară prin intermediul acesteia.

Comisia a precizat că a informat Amazon şi autorităţile pentru competiţie din statele membre de demararea anchetei. Executivul comunitar precizează că nu există un termene limită pentru finalizarea investigaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel