Compania auto al cărei profit a crescut cu 80% anul trecut și a depășit Tesla
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mașini / Sursa: Freepik.com
Mașini / Sursa: Freepik.com
În contextul în care mașinile electrice provenite din China au invadat piața auto occidentală, profiturile acestor constructori auto au explodat, în contextul în care modele lor electrice sunt de obicei cu mult mai ieftine față de cele produse de companiile europene. 

BYD a raportat un salt de peste 80% al profitului în detronând Tesla și devenind cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume, informează CNN.

Profitul net aproape s-a dublat anul trecut, ajungând la 30 de miliarde de yuani (4,2 miliarde de dolari), de la 16,6 miliarde de yuani (2,3 miliarde de dolari) în 2022, a declarat marți compania cu sediul în Shenzhen.

Creșterea vine în ciuda faptului că BYD operează într-un "mediu extern complex", a declarat compania, care a menționat despre nivelurile ridicate ale inflației la nivel global și o încetinire a creșterii în majoritatea economiilor majore.

BYD a devansat Tesla ca cel mai mare vânzător de vehicule electrice la nivel mondial în ultimele trei luni ale anului trecut, alimentând o creștere extraordinară pentru producătorul auto chinez susținut de Warren Buffett. BYD a vândut 525.409 vehicule electrice cu baterii (BEV) în această perioadă, față de 484.507 ale Tesla.

În 2023, BYD a vândut un număr record de 3,02 milioane de vehicule la nivel global, în creștere cu 62% față de 2022. Această cifră include 1,44 milioane de mașini hibrid plug-in. Constructorul auto al lui Elon Musk a vândut totuși mai multe mașini electrice pe baterii anul trecut: 1,8 milioane, față de 1,57 milioane ale BYD.

 

Războiul prețurilor

 

În comparație cu Tesla, mașinile BYD sunt mai accesibile, ceea ce a ajutat compania să atragă o gamă mai largă de cumpărători. Modelul său entry-level se vinde în China pentru echivalentul a puțin peste 10.000 de dolari. Cea mai ieftină mașină Tesla, Model 3, costă aproape 39.000 de dolari.

Războiul prețurilor din acest sector anul trecut a avut un impact semnificativ asupra marjelor de profit ale multor producători chinezi de automobile, inclusiv BYD.

Industria auto din China a înregistrat o marjă medie de profit de 5% pentru 2023, față de 5,7% în 2022 și 6,1% în 2021, potrivit celor mai recente cifre ale Asociației chineze a autoturismelor.

În ciuda marjelor reduse, războiul prețurilor nu pare să se atenueze. La începutul acestei luni, BYD a redus cu 5% prețul de pornire a celei mai accesibilă mașină electrică a sa, Seagull, la 69.800 de yuani (9.670 de dolari). De asemenea, alți producători auto chinezi au anunțat reduceri de preț în ultimele săptămâni, printre care Geely, Chery și XPeng Motors.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel