Compania de armament Rheinmetall, în plin avânt după o evoluție modestă în ultimii 10 ani
Autor: DCBusiness Team | 17 Martie 2023, 20:13
Compania este în plin avânt
Compania este în plin avânt
Grupul german de apărare, care și-a publicat ieri rezultatele anuale, va fi fost perceput de investitori în moduri radical diferite la fiecare sfârșit al ultimului deceniu.

În 2012, în plină criză a monedei euro, Rheinmetall avea un portofoliu de comenzi de 5 miliarde de euro și un preț al acțiunilor de aproximativ 30 de euro.

În ultimul deceniu, compania înregistrase doar o creștere modestă; între activitățile sale din domeniul apărării și cel al automobilelor, nu era clar unde își va concentra dezvoltarea; și se presupunea că bugetele militare vor continua să scadă din cauza crizei bugetare.  

Zece ani mai târziu, euro a supraviețuit, grupul și-a clarificat strategia, Rusia a atacat Ucraina și totul s-a schimbat, deoarece Rheinmetall este acum evaluată la x1,5 din cifra sa de afaceri și x17 din profit.

Carnetul de comenzi al companiei a explodat la propriu în urma anunțurilor de reînarmare ale Germaniei și ale partenerilor săi strategici din NATO, crescând de șase ori între 2012 și 2022, de la 5 miliarde de euro la 30 de miliarde de euro.  

Creșterea este evidentă și în divizia de vehicule de luptă - vânzări în creștere cu 21%, profit operațional cu 48% - și în divizia de muniții, specializată în obuze de calibru mic și mare - vânzări în creștere cu 19%, profit operațional cu 40%. 

Celelalte divizii au înregistrat creșteri mai modeste și marje în linie cu mediile lor istorice. La nivel consolidat, Rheinmetall a înregistrat vânzări record și o marjă operațională de 11,3%, mai mare decât Thales și similară cu Lockheed-Martin cu o precizie de o zecimală. 

Pentru anul 2023, conducerea se așteaptă la o creștere a vânzărilor între 15% și 20% și la o marjă operațională de aproximativ 12%. Profitul pe acțiune ar urma să ajungă la 14 euro în acest an, de aproximativ patru ori mai mare decât media anuală din ultimul deceniu. 

Prețul acțiunilor reflectă, bineînțeles, această evoluție, întrucât s-a cvadruplat și el. După două cicluri mai mult sau mai puțin stagnante - o perioadă dezamăgitoare din 2002 până în 2012, fără creștere, și o perioadă inegală din 2012 până în 2022, care a fost dedicată în mare parte restructurării - s-a deschis o nouă paradigmă pentru Rheinmetall. 

La 247 de euro, prețul acțiunii reprezintă un multiplu de x17 la profiturile preconizate în 2023 și de x14 profitul preconizat în 2024. Rămâne de văzut dacă "noua normalitate" din 2022 are ceva de invidiat față de cea proiectată de investitori cu zece ani în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Crossuri externe