Companii majore din SUA vor acoperi deplasările angajaților care au nevoie de avort
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
America s-a întors cu 50 de ani în urmă în privința drepturilor și libertăților femeilor
America s-a întors cu 50 de ani în urmă în privința drepturilor și libertăților femeilor
Companii americane, printre care Walt Disney Co și Meta Platforms Inc, compania mamă a Facebook, au declarat vineri că vor acoperi cheltuielile angajaților dacă aceștia vor trebui să se deplaseze pentru a beneficia de servicii de avort, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea Roe vs Wade.

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat vineri hotărârea istorică din 1973 care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică și, în unele state, să incrimineze procedura.

Este de așteptat ca multe state să restricționeze sau să interzică avorturile în urma acestei hotărâri, ceea ce va face dificilă întreruperea sarcinii pentru angajate, cu excepția cazului în care acestea călătoresc în state în care procedura este permisă.

De exemplu, în Oklahoma, un proiect de lege care urmează să intre în vigoare în august interzice avortul, cu excepția urgențelor medicale, și sancționează furnizorii de servicii medicale care încalcă legea cu amenzi de până la 100.000 de dolari și 10 ani de închisoare. Printre statele care oferă protecție pentru avort se numără New York și Maryland.

Disney le-a transmis vineri angajaților că își menține angajamentul de a oferi un acces cuprinzător la asistență medicală de calitate, inclusiv pentru avorturi, potrivit unui purtător de cuvânt al Disney.

Beneficiile companiei vor acoperi costurile angajaților care trebuie să se deplaseze într-o altă locație pentru a avea acces la îngrijire, inclusiv pentru un avort, a precizat compania.

Citește și: Trump participă la un marș anti-avort

Meta (fosta Facebook) va rambursa cheltuielile de deplasare pentru angajații care doresc să beneficieze de îngrijire reproductivă în afara statului.

Directorul executiv al Dick's Sporting Goods (DKS.N), Lauren Hobart, a declarat pe LinkedIn că firma va plăti până la 4.000 de dolari pentru deplasarea angajaților sau a membrilor familiilor acestora și a unei persoane de sprijin, dacă avortul nu este disponibil în apropiere.

Companiile care oferă rambursări pentru călătoriile legate de avort ar putea fi vulnerabile la procese din partea grupurilor anti-avort și a statelor conduse de republicani și chiar la potențiale sancțiuni penale.

Avocații și alți experți au declarat că angajatorii s-ar putea confrunta cu acuzații potrivit cărora politicile lor încalcă legile statului care interzic, facilitează sau ajută și instigă la avorturi.

Compania Lyft a declarat că va proteja din punct de vedere legal șoferii în cazurile de avort, afirmând că va extinde o recent adoptată politică pe măsură ce vor fi adoptate noi legi de stat. "Niciun șofer nu ar trebui să fie nevoit să întrebe un călător unde merge și de ce", a declarat un purtător de cuvânt.

Un proiect de hotărâre a Curții Supreme privind avortul a fost dezvăluit în luna mai. La acel moment, multe alte companii, inclusiv  Yelp (YELP.N), Microsoft Corp (MSFT.O) și Tesla (TSLA.O), au declarat că vor contribui la acoperirea costurilor de călătorie pentru angajații care solicită servicii de reproducere. Apple (AAPL.O) a repetat că susține angajații care iau propriile decizii privind sănătatea reproductivă și că sistemul său de sănătate acoperă deplasarea pentru serviciile care nu sunt disponibile în apropiere.

Cofondatorul și directorul executiv al Yelp, Jeremy Stoppelman, a declarat vineri că hotărârea "pune în pericol sănătatea femeilor, le neagă drepturile lor umane și amenință să desființeze progresele pe care le-am făcut în direcția egalității de gen la locul de muncă de la Roe încoace".

Alaska Air Group (ALK.N), compania mamă a Alaska Airlines, a declarat vineri că "rambursează călătoriile pentru anumite proceduri și tratamente medicale dacă acestea nu sunt disponibile acolo unde locuiți. Decizia de astăzi a Curții Supreme nu schimbă acest lucru".

Printre alte companii care oferă acest beneficiu se numără Johnson & Johnson (JNJ.N), site-urile de întâlniri online OkCupid și Bumble Inc (BMBL.O), Netflix Inc (NFLX.O) și JPMorgan Chase & Co (JPM.N), cea mai mare bancă din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel