Companiile care vor să se retragă din Rusia, dijmuite de Moscova
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Moscova nu lasă ca firmele străine să plece prea ușor
Moscova nu lasă ca firmele străine să plece prea ușor
Investitorii străini din ţările "neprietenoase" care îşi vând activele din Rusia vor fi obligaţi să doneze cel puţin 10% din preţul vânzării către bugetul statului rus, ceea ce va face şi mai dificilă viaţa companiilor occidentale care vor să plece din Rusia pe fondul războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Firmele care vor să plece din Rusia sunt obligate deja să îşi vândă afacerile din Rusia la preţuri mult reduse, câteva dintre aceste firme fiind nevoite chiar să accepte doar un preţ nominal în timp ce multe firme străine au depreciat semnificativ valoarea activelor ruseşti, chiar dacă unele companii au inclus în contractele de vânzarea clauze care să le permită să revină în Rusia, la un anumit moment.

Potrivit unor informaţii publicate luni seara pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe de la Moscova, comisia guvernamentală care monitorizează investiţiile străine şi-a revizuit cerinţele cu privire la vânzările de active în care sunt implicaţi investitori străini din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, ţări pe care Moscova le califica drept "neprietenoase".

Printre noile cerinţe se numără şi "o obligaţie de a face o contribuţie voluntară în numerar la bugetul federal, în valoare de cel puţin 10% din valoarea de piaţă a activelor respective, conform raportului de evaluare a activelor".

Măsurile adoptate de autorităţile ruse la finele lunii decembrie 2022 stipulau că vânzările de active sunt permise numai cu condiţia ca potenţialul cumpărător al activelor să beneficieze de un discount de 50%, după o evaluare independentă.

Anterior, cei care doreau să îşi vândă activele ruseşti puteau alege între a plăti imediat 10% din valoarea totală a tranzacţiei la bugetul federal al Rusiei sau a plăti în tranşe pe parcursul a unu până la doi ani. Posibilitatea de a plăti în tranşe a fost acum eliminată.

Un proiect de lege care ar fi permis autorităţilor ruse să confişte activele investitorilor occidentali nu a reuşit să treacă prin Parlamentul de la Moscova în vara anului trecut. În schimb, un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin la data de 5 august 2022 interzice investitorilor din ţările "neprietenoase" să îşi vândă acţiunile la cele mai importante şi mai uşor de transferat investiţii, precum cele în proiecte energetice importante sau în bănci, exceptând situaţia în care Putin acordă o scutire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel