Companiile chineze vor plăti dividende record pentru anul 2021

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un investitor chinez, numai cuvinte de laudă la adresa Chinei
Un investitor chinez, numai cuvinte de laudă la adresa Chinei
Companiile chineze listate la bursă plănuiesc să plătească dividende record în valoare totală de peste 1,5 trilioane de yuani (aproximativ 225 miliarde de dolari) în 2021. Este vorba de o creștere de 1,4% și 13,6% față de dividendele efective plătite în 2020 și, respectiv, 2019, a scris agenția de presă Xinhua.

Potrivit Asociației Companiilor Publice din China (CAPC), numărul emitenților listați la bursele din Shanghai și Shenzhen care sunt dispuși să plătească dividende acționarilor pentru anul 2021 a crescut cu 4,9% față de anul precedent, la 3.170 de companii.

De asemenea, asociația a remarcat că nivelul plăților de dividende din China este deja comparabil cu cel de pe piețele dezvoltate, deoarece companiile chineze au devenit, în ultimii ani, mai active în distribuirea și plata dividendelor în numerar, precum și în creșterea sumelor plătite.

Autoritățile chineze au încercat de mult timp să îmbunătățească sistemele de distribuire a dividendelor în numerar pentru societățile cotate la bursă. De asemenea, autoritatea de reglementare a sporit cerințele de informare, a scris agenția.

La 16 martie, piața bursieră chineză a înregistrat cea mai mare creștere intraday de la criza financiară globală din 2008. Indicele Hang Seng China Enterprises, care urmărește dinamica acțiunilor companiilor chinezești, a urcat cu 12,5%, la 6.889,45 puncte, iar indicele Hang Sang Tech, care include cele mai mari 30 de companii chineze de tehnologie, a crescut cu 22,2% și a închis la 4.242,39 puncte.

China, un refugiu sigur

Investițiile în China ar trebui să fie adăugate pe lista de investiții sigure, la fel ca aurul, după izbucnirea ostilităților din Ucraina, declara, recent, Mark Mobius, fondatorul fondului de investiții Mobius Capital Partners.

"China va fi un refugiu sigur pentru că țara va continua să producă, va continua să crească și, după cum știți, ratele dobânzilor în China sunt în scădere", a declarat Mobius într-un interviu pentru Bloomberg TV. De asemenea, el a adăugat că, după izbucnirea ostilităților din Ucraina, "creșterea cotei Chinei în portofoliu este o idee bună, deoarece această țară este mai puțin expusă la riscuri".

Precauția, foarte importantă 

De asemenea, investitorul rămâne optimist în privința aurului, care a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Potrivit lui Mobius, activul "va crește în continuare" pe fondul tensiunilor geopolitice. 

Activele din alte țări asiatice sunt, de asemenea, potențial defensive, deoarece sunt, de asemenea, izolate de conflicte, Mobius incluzând Thailanda, Vietnam și Indonezia. Cu toate acestea, investitorul îndeamnă la prudență, deoarece, în opinia sa, imaginea de pe piețe va fi foarte mixtă.

"Va fi foarte important ca oamenii să aleagă acțiunile și să fie foarte precauți, având în vedere faptul că ratele dobânzilor sunt în creștere", a conchis Mobius, avertizând investitorii să nu investească atunci când piețele bursiere sunt foarte volatile.

Citește și Poate nu știați: De fapt, ne confruntăm cu TREI CRIZE energetice

Citește și Europa a devenit un pitic între SUA și China

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Insolvență / FOTO: Freepik
Rompetrol
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM

pixel