Companiile din energie. Cifrele pe 2021 pentru Romgaz și Transelectrica
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Profitul Romgaz a scăzut în primul trimestru cu aproape 19%, în timp ce Transelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit net în creştere cu 6% şi o triplare a investiţiilor realizate.

Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2021 o cifră de afaceri de 1,327 miliarde de lei, în scădere cu 7,21% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi un profit net consolidat de 463,8 milioane de lei, mai mic cu 18,91%, informează Agerpres.

Cantitatea de gaze livrată a fost însă mai mare în primele trei luni din acest an cu 14,12% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2021 a fost de 1,311 miliarde metri cubi, cu 3,7% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent.

Rezultatele au fost obţinute pe fondul importului de gaze naturale de aproximativ 9,66 TWh, cu 6,7% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 150% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Citește și: Rabla electrocasnice. CUM, CÂND ȘI CÂT. Totul despre banii primiți

Transelectrica raportează un profit net de 82 de milioane de lei în primul trimestru din 2021, cu 6% mai mare decât rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut.

Veniturile totale operaţionale realizate în primele trei luni ale anului 2021 au înregistrat o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, respectiv 726 de milioane de lei, faţă de 603 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinată, în principal, de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, cantitatea totală de energie electrică transportată în trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh în T1 2021, faţă de 14,41 TWh în T1 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel