Companiile din sectorul IT au dus-o bine în România. Venituri, în creștere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Întâmpină însă și unele dificultăți
Întâmpină însă și unele dificultăți
Veniturile generate de companiile care activează în industria IT din România au depăşit 33,1 miliarde de lei, în 2020, în creştere cu peste 2,5% faţă de datele din anul precedent, arată o analiză de specialitate, publicată miercuri.

Conform platformei Termene.ro, la nivelul anului 2018 valoarea însumată a veniturilor raportate de industria de profil a fost net inferioară anilor 2019 şi 2020, respectiv puţin peste 25 de miliarde de lei.

Firmele din industria IT s-au confruntat cu o reducere a personalului angajat după ce, cu un an în urmă, acesta crescuse. Astfel, în anul 2018, în firmele analizate activau ca angajaţi aproximativ 112.000 de persoane, în anul 2019 numărul acestora a ajuns la aproximativ 120.000 de persoane, iar în anul 2020 a scăzut la aproximativ 117.000 de persoane.

Principalele hub-uri ale industriei rămân Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cu peste două treimi din numărul total de angajaţi din domeniu activând în cadrul companiilor care îşi au sediile în cele două zone. Alte centre relevante se regăsesc în judeţele Iaşi, Timiş şi Braşov, dar la un nivel net inferior comparativ cu primele două.

Din punctul de vedere al evoluţiei numărului de angajaţi, companiile cu sediul în Bucureşti-Ilfov au pierdut circa 1.600 de persoane, pe când cele din judeţul Cluj au mai câştigat aproximativ 1.000 de persoane. În acelaşi timp, o creştere uşoară a numărului de angajaţi din domeniu s-a înregistrat şi la nivelul judeţului Iaşi (aproximativ 300 de persoane), pe când judeţele Timiş şi Braşov urmează trendul Bucureştiului, pierzând împreună aproximativ 1.300 de angajaţi.

Cu toate aceste probleme legate de resursa umană, companiile din domeniu au înregistrat creşteri spectaculoase ale profitului.

Analiza de specialitate relevă faptul că, dacă în anul 2018, acestea înregistrau profituri totale de aproximativ 3 miliarde de lei, iar în 2019, de aproximativ 4 miliarde de lei, în anul 2020 profiturile totale au crescut cu aproximativ 20%, până la aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Totodată, la capitolul profitabilitate, companiile au înregistrat salturi importante: în anul 2019, proprietarii acestor organizaţii rămâneau cu 12,5 lei la fiecare 100 lei încasaţi (o profitabilitate de 12,5%), iar în prezent aceştia rămân cu 14,49 lei la fiecare 100 lei încasaţi (o profitabilitate de 14,49%).

Citește și Indicatorul social de referinţă se actualizează în fiecare an

"În ciuda profitabilităţii tot mai crescute a companiilor din domeniu, plata clienţilor şi a furnizorilor acestor companii a încetinit în anul 2020. Astfel, în ultimul an, o companie din domeniul IT îşi plăteşte, în medie, datoriile cu 13 zile mai greu (de la 100 de zile la 113 zile) şi îşi recuperează banii, în medie, cu 11 zile mai greu (de la 92 de zile la 103 zile) comparativ cu anul 2019. În anul 2018 viteza de plată a datoriilor era de 104 zile (mai mare cu 4 zile comparativ cu anul 2019), pe când cea de recuperare a creanţelor înregistra aceeaşi valoare ca în anul 2019 - 92 de zile", se menţionează în cercetare.

Potrivit sursei citate, ponderea companiilor cu risc ridicat de a intra în insolvenţă a scăzut în decursul ultimilor ani. În acest sens, în 2018, din o sută de companii, aproximativ 28 aveau un risc ridicat de intrare în insolvenţă, pe când în anul 2020 numărul acestora a scăzut la mai puţin de 25.

Studiul Termene.ro a luat în calcul opinia a peste 23.000 de companii care activează în industria IT şi care au depus situaţiile financiare atât în anul 2018, precum şi în anii 2019 şi 2020.

Termene.ro este o companie înfiinţată în anul 2014 din dorinţa de a permite companiilor identificarea oportunităţilor de afaceri şi evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă şi foarte uşor de utilizat. În prezent, peste 70.000 de companii au acces la platforma completă care oferă informaţii actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale firmelor din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Stop oricăror operațiuni / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Dificil
Bursă / Foto: Freepik
Lingouri de aur

Aurul pus în genunchi de haosul de pe piețele mondiale

Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul...

Eric Demuth, CEO BitPanda
Casa de pensii / Foto: Arhivă

Ai lucrat în CAP cu contract? Decizia care schimbă tot

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat o problemă...

Contor electric
Panouri fotovoltaice
Un dezastru / FOTO: Unsplash
Dolar, yuan / FOTO: Unsplash

Dolarul, yuanul, alte monedele asiatice, în cădere liberă

Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...


pixel