Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrători chinezi / FOTO: Freepik
Lucrători chinezi / FOTO: Freepik
Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în China, o realitate pe care autoritățile de la Beijing încearcă să o ascundă, să o cosmetizeze, astfel încât să nu pară o situație dezastruoasă. 

Cu toate acestea, proporția companiilor europene care analizează China pentru investiții noi a scăzut la un minim istoric, a constatat Camera de Comerț Europeană din China (EUCCC), în opinia căreia va dura ani pentru a restabili încrederea în cea de-a doua economie mondială.

Cum s-a ajuns aici? Nu, nu este un proces întâmplat peste noapte și este consecința mai multor factori acumulați. Iar în primul rând trebuie subliniată evoluția dezamăgitoare a economiei Chinei, care a crescut în primele luni ale acestui an cu viteza melcului, departe, foarte departe de previziunile și, de ce nu, de speranțele analiștilor. În plus, cresc presiunile din cauza supracapacității de producție, ceea ce face tot mai dificil pentru companiile europene cu afaceri în China să obțină profit. 

Că este așa o demonstrează în mod ilustrativ concluzia unor recent sondaj, potrivi căreia doar 30% dintre respondenți au declarat că marjele lor de profit înregistrate de întreprinderile lor au fost mai mari în China decât media globală, ceea e reprezintă un minim din ultimii opt ani. Cifre mai proaste de atât au fost doar în 2016, când 24% dintre participanții la un astfel de sondaj au raportat o situație similară.

Autoritățile chineze se apără, susținând sus și tare că nu este nimic adevărat, că industriile lor sunt în „supraproducție” și descriu acuzațiile occidentale drept o justificare a protecționismului.

Concurență acerbă din partea chinezilor

Dar pe lângă supraproducție, companiile europene se confruntă și cu concurența din partea chinezii, care evoluează tot mai sus pe lanțul valoric, în special în sectoare cheie precum vehicule electrice, baterii și panouri solare.

„Nu este doar un fenomen local”, a comentat președintele Camerei de Comerț a UE, Jens Eskelund. „Veți constata curând că firmele europene se vor confrunta cu puternice presiuni competitive pe piețele din întreaga lume, din America Latină și Africa, până în Orientul Mijlociu și restul Asiei. Va fi o provocare definitorie pentru companiile europene”, a avertizat Eskelund.

Dificultăți cu transferul dividendelor

De asemenea, trebuie să ne uităm la cauzele încetinirii actuale a creșterii chineze, frânată de greutatea tensiunilor geopolitice și de colapsul imobiliar. În ciuda unei reveniri neașteptate în primul trimestru, creșterea cândva uluitoare și-a epuizat elanul, slăbind comerțul internațional și zguduind încrederea investitorilor.

La aceasta se adaugă o nouă problemă apărută în acest an: dificultățile întâmpinate de companii cu transferul dividendelor către sediul lor central. În timp ce peste 70% au spus că nu au probleme, 4% au recunoscut că nu au putut face nimic, iar aproximativ un sfert că au întâmpinat dificultăți sau întârzieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel