Companiile germane se tem de rezultatul alegerilor din SUA

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Om de afaceri / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik
Multe firme germane preferă să aștepte clarificarea direcției economice a noii administrații înainte de a lua decizii de investiție.

Companiile germane active pe piața americană adoptă o poziție precaută în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit unui sondaj realizat de Camera germană de comerț și industrie (DIHK). 

Politici economice incerte

Companiile germane privesc cu atenție dezbaterile din campania electorală americană, anticipând schimbări care ar putea influența fluxurile comerciale. Volker Trier, directorul DIHK pentru comerț exterior, subliniază că mediul economic mondial ar putea deveni și mai complex după alegerile din SUA, iar tensiunile comerciale ar putea avea un impact direct asupra activităților internaționale ale companiilor germane.

O preocupare majoră este legată de posibilele majorări de tarife, subiect susținut intens de candidatul republican Donald Trump. În cazul în care acesta va câștiga alegerile și va adopta o politică comercială protecționistă, companiile germane vor resimți o presiune suplimentară în SUA, una dintre cele mai importante piețe pentru exporturile Germaniei. "Există un risc real ca tarifele impuse de o eventuală administrație Trump să sporească îngrijorările legate de instabilitatea lanțurilor de aprovizionare și să adâncească barierele comerciale," a explicat Trier.

Avertismentul economiștilor

Michael Hüther, directorul Institutului Economic German, trage și el un semnal de alarmă privind potențialele consecințe ale tarifelor propuse de Donald Trump. "Pentru economia germană, deja afectată de o criză structurală, introducerea de tarife suplimentare de către SUA ar fi un adevărat dezastru financiar", a spus Hüther. Germania, puternic orientată spre exporturi, depinde considerabil de piața americană, iar orice restricție comercială poate lovi sectoare strategice.

Potrivit lui Hüther, industriile auto, de inginerie mecanică și farmaceutică germane sunt cele mai expuse la măsurile protecționiste. Aceste sectoare depind de parteneriate comerciale solide cu SUA, iar perturbarea acestor fluxuri ar avea un efect de domino asupra întregii economii germane.

Precauție pe fondul incertitudinilor economice

Deși riscurile nu pot fi ignorate, sondajul realizat de DIHK arată că majoritatea companiilor germane sunt de părere că activitatea economică în SUA va rămâne stabilă în următoarea perioadă. Acestea consideră că, indiferent de rezultatul alegerilor, piața americană își va păstra în continuare potențialul economic, însă incertitudinea legată de politicile comerciale influențează deciziile de investiție.

Un procent de 38% dintre companiile germane anticipatează o evoluție pozitivă în economia americană pe termen scurt, însă multe dintre ele preferă să aștepte clarificarea situației politice și economice înainte de a angaja noi resurse.

Dependența Germaniei de piața americană

Relațiile comerciale dintre Germania și SUA sunt esențiale pentru economia germană, Statele Unite fiind cel mai important partener comercial al acesteia. Hüther subliniază că industriile de inginerie, auto și farmaceutice sunt cele mai afectate de schimbările din politica comercială americană, având în vedere dependența acestora de exporturi și colaborările strânse cu partenerii americani.

"Orice modificare a politicilor comerciale americane ar putea afecta serios exporturile germane, iar economia germană se bazează pe această piață pentru a-și menține stabilitatea și competitivitatea," a explicat Hüther.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr

pixel