Companiile rusești produc tot mai mult zinc: Ordin de la stăpânire
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fabrică / FOTO: Freepik
Fabrică / FOTO: Freepik
Companiile ruse au crescut producția de zinc în ultima lună pentru a satisface cererea tot mai mare a statului.

În același timp, Rusia încearcă, pe acest segment, să reducă dependența de China ca destinație principală pentru acest gen de producție, scrie agenția Reuters, citând două surse familiarizate cu subiectul.

Producția rusă de zinc folosit pentru galvanizarea oțelului reprezintă doar o fracțiune din totalul global, dar această decizie va afecta negativ piața globală a concentratelor de zinc, așa cum arată importurile Chinei.

Exporturile de produse de bază ale Rusiei către China au crescut vertiginos după sancțiunile occidentale impuse Moscovei în urma invaziei sale din februarie 2022 a Ucrainei. Restricțiile americane tot mai severe și care au afectat inclusiv singura sucursală bancară a Rusiei din China, au redus oportunitățile de plată către companiile rusești, care sunt cruciale pentru veniturile statului.

Grupurile ruse lovite de sancțiuni UMMC și RCC au crescut producția de zinc metal rafinat, deoarece exporturile de concentrat de zinc către China au scăzut din cauza problemelor legate de plățile la timp”, a spus una dintre sursele agenției Reuters. 

Comenzile statului rus pentru produse finite sunt în creștere, în timp ce pentru exporturile care încă se mai realizează către China înseamnă mai puține tranzacții de plată, a adăugat sursa.

Producția rusă de produse metalice finite, care include arme și muniții, a crescut cu 56% în mai. A doua sursă a spus că uzina de zinc din Chelyabinsk, singurul producător de metal din Rusia, a accelerat producția după o scădere în ultimii ani în urma lucrărilor de reconstrucție.

Modernizarea fabricii, care este deținută de UMMC, a sporit  capacitatea de producție cu aproximativ 15%, a spus prima sursă.

Firma de consultanță CRU estimează că producția fabricii va crește de la 209.000 de tone în acest an la 212.000 de tone în 2025, sau 1,5% din totalul global din 2024, estimat la 14,0 milioane de tone.

O altă întreprindere, topitoria New Verkhny Ufaley, deținută de o companie locală, Polimet Engineering, ar urma să înceapă producția în al treilea trimestru. CRU se așteaptă să producă 40.000 de tone în acest an și 80.000 de tone în 2025.

Până în 2027, Rusia va putea produce 322.000 de tone de zinc rafinat de la topitoriile din Chelyabinsk și Verkhny Ufaley, în creștere față de 205.000 de tone anul trecut, a declarat Tom Rutland, analist la CRU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel