Companiile tech recurg la concedieri pe măsură ce investesc în inteligența artificială

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Sectorul tehnologic a început noul an cu o serie de noi reduceri de personal care au loc în același timp cu dublarea investițiilor în inteligența artificială.

Instrumentele de inteligență artificială îi lasă pe lucrători din mai multe domenii fără locuri de muncă, fiind un motiv de îngrijorare chiar și pentru angajații companiilor din Silicon Valley.

Tulburarea continuă a forței de muncă care se desfășoară chiar în industria care a creat AI-ul ar putea indica faptul că vor urma și mai multe disponibilizări, deoarece se preconizează că tehnologia va remodela cu totul mediul de afaceri în anii următori.

La doar aproape două săptămâni de la începutul lui 2024, au fost realizate peste 5.500 de disponibilizări în domeniul tehnologiei.

Giganții Google și Amazon au anunțat disponibilizări în această săptămână, cu impact asupra a sute de lucrători din diverse divizii ale companiilor. Vestea reducerilor de locuri de muncă la Google și Amazon vine la câteva luni după ce ambele companii au anunțat separat investiții de mai multe miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic.

Tot în această săptămână, platforma de socializare Discord a anunțat că își reduce 17% din personal. Unity Software, producătorul tehnologiei utilizate în jocuri mobile populare precum Pokemon Go, a declarat că își reduce 25% din personal. Iar aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo a declarant, de asemenea, că a concediat aproximativ 10% din angajații săi contractuali.

Economiștii de la Goldman Sachs au afirmat ulterior unei cercetări că până la 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi pierdute sau diminuate de dezvoltarea tehnologiei generative AI și că lucrătorii cu guler alb păreau a fi cei mai expuși riscului. O altă cercetare arată, de asemenea, că locurile de muncă ale femeilor ar putea fi afectate în mod disproporționat de adoptarea AI-ului de către întreprinderi în anii următori.

 

Pandemia, o lovitură pentru industria tech

 

Totuși, nu toate concedierile recente din industria tehnologică sunt direct legate de implementarea acestei tehnologii, arată CNN.

Deși pandemia Covid-19 a dus la o creștere fulminantă a cererii de servicii digitale, deoarece oamenii din întreaga lume au fost nevoiți să lucreze, să socializeze și să facă cumpărături de acasă. În acest context, industria tehnologică a intrat într-o remarcabilă perioadă de suplimentare a angajărilor. Dar, pe măsură ce restricțiile legate de pandemie s-au atenuat în anii care au urmat și s-a instalat o incertitudine macroeconomică mai amplă, industria tehnologică a înregistrat cel mai mare declin de la prăbușirea dotcom din 2000, reducând zeci de mii de locuri de muncă în foarte puțin timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr

pixel