Compensarea facturilor la energie. Adrian Vasilescu: ”Mesajul FMI a fost înțeles greșit”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Profesorul Coșea spune că nu există încă nicăieri în lume o soluție pentru prețurile la energie
Profesorul Coșea spune că nu există încă nicăieri în lume o soluție pentru prețurile la energie
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit despre prețurile la energie și a lămurit mesajul adresat de FMI, în timp ce profesorul de economie Mircea Coșea a apreciat că soluția României este resetarea economiei sale.

Este momentul ca România să revină la o piață a energiei reglementată? ”Nu, nu ne mai putem întoarce la prețuri fixe”, a spus Adrian Vasilescu. ”Nu, pentru că nu ne jucăm de-a prinselea cu o problemă economică atât de gravă. Și mai este ceva, există o intervenție a Fondului Monetar Internațional, care trebuie privită cu foarte multă atenție”, a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu pentru postul de televiziune B1. Este vorba despre o recomandare adresată de FMI guvernelor lumii de a nu mai compenseze prețurile la energie. 

Bugetele lumii vor face explozie

Lămurind lucrurile, reprezentantul BNR a subliniat că mesajul FMI ”a fost înțeles greșit. Fondul nu le recomandă guvernelor să nu mai compenseze în general. Le recomandă să facă o selecție, să intervină numai în cazul populației vulnerabile, al acelei părți a populației lumii care are venituri mici. De ce? Pentru că, spune Fondul Monetar Internațional, bugetele lumii vor face explozie, bugetele lumii nu au cum să susțină subvenții pentru toată populația de 8 miliarde. E nevoie de o împărțire – pe de o parte, cei vulnerabili să fie sprijiniți, pe de altă parte, spune Fondul Monetar Internațional, și această afirmație trebuie foarte bine cântărită, pentru că FMI spune așa: prețurile sunt libere”, a declarat Adrian Vasilescu.

Potrivit explicațiilor sale, „acest preț liber poate fi o garanție că de aici încolo se va trece la raționalizarea energiei”.

„Pe de altă parte, și dacă am interveni cu forța în această piață liberă, am schimba regulile, ne vom trezi iar fără investiții, pentru că în momentul de față lumea suferă de o criză gravă a investițiilor în energie. Nu știm care este cea mai apropiată gară, unii spun 2050 – și e foarte departe 2050, gara asta nici nu o vedem. Trebuie făcut ceva pentru a câștiga în planul investițiilor în energie”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Prezent în emisiune, analistul economic Mircea Coșea a subliniat, la rândul său, că, dincolo de toate recomandările, îndemnurile, a măsurilor care se preconizează pe linie de economisire a energiei, a unui consumla redus, problema Românie este una aparte. ”Structura economiei românești este depășită de mult. Industria nostră este de natură manufacturieră, în mare parte, și, de aceea, mai energointensivă decât alte multe industrii din Europa și, de aici, și gradul de competitivitate este mai mic. Eu mă așpteptam ca, în acest moment de cumpănă, când începem să socotim fiecare kilowatt, să existe măcar o gândire care să fie discutată pe ici, pe colo, în legătură cu un program de restructurare a economiei românești în direcția modernizării”, a spus profesorul Coșea. 

O resetare, o plecare de la zero

Economistul subliniază că economie României are nevoie de o ”resetare, o plecare de la zero, o regândire a întregii structuri și a întregii funcționări a economiei romînești. Noi facem o cârpeală, când aici, când acolo. Nu ne putem întoarce la ceea ce a fost înainte de liberalizarea pieței energiei. Nu există, deocamdată, în lume o politică bine pusă la punct în legătură cu prețul energiei. Din punctul meu foarte personal de vedere, problema se va rezolva atunci când se vor termina negocierile pentru pace din Ucraina. Este singura soluție care Europa o are și reluarea exportului de gaze rusesc la un preț rezonabil, nu cel dinainte de război, dar rezonabil. Pentru că Europa nu poate, pe termen mediu, să înlocuiască gazul rusesc, în termeni de competitivitate și preț”, a apreciat analistul economic. 

Citește și Profesorul Coșea îi arată cu degetul pe ”îmbogățiții de război”: Este o spoliere a economiei!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel