Compensarea orelor suplimentare. Bani sau ore libere plătite
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Codul muncii prevede compensarea orelor suplimentare cu acordarea de zile libere plătite.

Durata maximă a timpului de lucru este 48 de ore pe săptămână, în care sunt incluse și orele suplimentare, potrivit Codului muncii.

Există și excepții. Se poate lucra și peste aceste 48 de ore, dar cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Există locuri de muncă unde e necesar să se lucreze peste norma de opt ore pe zi, însă trebuie respectată durata maximă legală.

CItește: Cum se stabilește sporul pentru munca suplimentară

Compensarea orelor suplimentare

Compensarea muncii suplimentare se poate face în două moduri:

  • cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare (în aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru);

  • cu un spor salarial de minimum 75% din salariul de bază dacă nu e posibilă acordarea de ore libere plătite. Munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei muncite.

Diferența de la aceste prevederi este la angajații de la stat. Pentru bugetari singurul mod în care aceștia pot fi compensați pentru munca suplimentară este acordarea de timp liber corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel