Concedii. Schimbările din 2019, valabile pentru 2020

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Prevederile legale privind concediile de care pot beneficia salariații au suferit în 2019 numeroase modificări. Printre altele, cu apărut noi tipuri de concedii, până acum inexistente în legislație. Iată schimbările operate și care rămân valabile și pentru 2020. 

Cadrele militare au dreptul la noi tipuri de concedii pentru îngrijirea copiilor

Adoptată în luna mari, Legea nr. 101/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a extins aria concediilor de care pot beneficia persoanele care au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer. Concret, este vorba despre concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal și concediul de acomodare. Până la momentul aplicării Legii nr. 101/2019, cadrele militare nu puteau cere, pentru îngrijirea copiilor, decât concediu de creștere.

Cadrele militare au dreptul la concedii de formare profesională

Tot din luna mai a anului 2019, cadrele militare pot solicita concedii plătite sau neplătite pentru formare profesională, o noutate absolută. Legea nr. 101/2019 oferă celor din domeniul militar posibilitea de a beneficia de concediu de până la patru ani, pentru a urma studii de specialitate. Există două tipuri de concedii de care pot beneficia cadrele militare: concediu plătit cu o durată de maximum 15 zile și concediu fără plată care poate fi prelungit până la patru ani.

Citește și Adeverințe vechime în muncă. De câte tipuri sunt

Limita de venituri ce pot fi obținute simultan cu indemnizația a crescut

Părinții aflați în concediu creștere copil (CCC) nu mai pot pierde dreptul la indemnizația de creștere dacă obțin, într-un an calendaristic, venituri impozabile al căror nivel nu depășește de cinci ori cuantumul minim al indemnizației (adică 6.250 de lei).

Legea nr. 89/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a intrat în vigoare în luna mai și a introdus prevederea conform căreia părintele are voie să obţină venituri impozabile, fără să-i fie suspendată plata indemnizaţiei, dacă acestea nu depășesc într-un an calendaristic 6.250 de lei (de cinci ori valoarea indemnizației). Până la momentul aplicării legii mai sus amintite, limita era stabilită la de trei ori valoarea indemnizației.

Indemnizația pentru al doilea concediu de creștere

Legea nr. 89/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a stabilit ca idemnizația pentru al doilea CCC să fie egală cu prima. Mai exact, dacă în urma calcului rezultă că cea de-a doua indemnizație pentru creșterea copilului este mai mică decât prima, solicitantul va primi indemnizația acordată în cazul concediului anterior.

Până la momentul aplicării acestei legi, de cele mai multe ori, persoanele care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intrau din nou în CCC primeau o indemnizație mai mică decât cea primită în cazul primului concediu.

Concediu de odihnă suplimentar

Începând din luna aprilie 2019, femeile care, pentru a concepe un copil, sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro pot beneficia acum de un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede acordarea a trei zile libere plătite salariatelor care urmează o procedură de fertilizare in vitro. Aceste zile se adaugă la numărul total de zile de concediu de care beneficiază anual respectivele salariate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel