Concediu special pentru tați. Discuții finale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tatăl va sta mai mult alături de copii
Tatăl va sta mai mult alături de copii
Concediu paternal acordat după nașterea copilului s-ar putea prelungi. Un proiect de lege aflat în dezbaterea Comisiei de muncă a Camerei Deputaților prevede prelungirea concediului de care beneficiază tații de la cinci la șapte zile lucrătoare. În cazurile nașterilor mutilple - gemeni sau tripleți, durata concediului va fi de 10 zile lucrătoare.

În cazul în care tatăl a absolvit un curs de puericultură, concediul este de 10 zile sau de 15 zile pentru nașterile multiple.

Proiectul inițiat de 16 parlamentari din cadrul USR, PNL, PSD și UDMR, după primirea raportului Comisiei de muncă, va ajunge în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Inițiatorii menționează că durata concediului paternal în România este mult redus în comparație cu alte țări europene. De exemplu, în Portugalia este de 5 săptămâni, iar în Lituania durează o lună. 

Citește și: DIRECTIVĂ UE. Concediu pentru îngrijirea copilului până la 8 ani

O altă modificare se referă la plata zilelor de concediu. În momentul de față, cele cinci zile sunt suportate de către angajator. Plata pentru celelalte zile care ar trebui acordate conform noii legi urmează să fie suportată de către stat, din Fondul de asigurări sociale. De asemenea, concediul paternal va putea fi solicitat în primele trei luni de viață ale copilului, cu o lună mai mult față de forma actuală a legii.

”Primele trei luni după naștere reprezintă perioada de timp în care echilibrul familial și stabilitatea financiară sunt asigurate cu precăderfe de către tatăl copilului, întrucât mama se află în procesul de recuperare de după naștere, iar copilul are nevoie de o atenție deosebită și de îngrijiri speciale. În acest context, tatăl trebuie să asigure condițiile corespunzătoare creșterii copilului, să depună actele necesare declarării și înregistrării nașterii copilului și să sprijine procesul de recuperare a mamei”, se arată în expunerea de motive a legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel