Concediul medical. Ce trebuie să știe orice angajat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Importantă este plata asigurărilor sociale
Importantă este plata asigurărilor sociale
Concediile medicale sunt reglementate prin Ordonanța de Urgență 158/2005, intrată în vitoare la 1 ianuarie 2006.

Actul normativ a fost însă supus unor modificări, la sfârșitul anului 2017 și, din nou, la începutul lui 2018, prin introducerea unor prevederi importante privind stagiul minim de cotizare, bazele de calcul pentru contribuțiile sociale și asigurarea facultativă pentru concedii și indemnizații de concediu medical.

Astfel, a fost stabilit un stagiu minim de cotizare, majorat de la 22 de zile, pentru acordarea dreptului la concediu medical de șase luni, drept care depinde de plata contribuției asiguratorii de muncă.

De asemenea, s-a stabilit că, în cazul asigurării facultative pentru concedii și indemnizații de concediu medicale, este necesară încheierea unui contract special, contribuția lunară fiind de 1% din veniturl lunar înscris în contractul de asigurare.

Citește și Concediu medical plătit. Cine beneficiază și în ce condiții

Pe de altă parte, în 2018, au fost operate alte schimbări. Printre altele, pentru concediile medicale acordate de la 1 iulie 2018, stagiul solicitat de medic și de plătitorul indemnizațiile este de șase luni anterioare. Tot de la 1 iulie 2018, contribuția de asigurări sociale este de 25%, reținută din indemnizația de asigurări sociale de sănătate.

Pentru prelungirea concediului medical este obligatoriu ca pe certificatul medical să fie înscris același cod de diagnostic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel