Condiții de muncă sinistre într-o fabrică Apple din India

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Fabrica Foxconn din Chennai
Fabrica Foxconn din Chennai
La fabrica Foxxcon din Chennai, India, unde se asamblează telefoane iPhone condițiile de muncă sunt similare cu cele din lagărele de muncă. Dormitoare fără toalete sau apă curentă iar în mâncare nu de puține ori viermii colcăiau.

Dar când peste 250 de muncitori s-au îmbolnăvit din cauza mâncării contaminate, furia lor a explodat, culminând cu un protest  care a dus la închiderea unei fabrici în care lucrau 17.000 de persoane.

Jurnaliștii Reuters au documentat evenimentele și ceea ce au descoperit este demn de condițiile de muncă ale sclavilor ceea ce aruncă o lumină urâtă asupra Foxconn o companie centrală din lanțul de aprovizionare al Apple.

Scandalul a survenit în momentul în care Apple își intensifică producția de iPhone 13, iar acționarii fac presiuni asupra companiei pentru a oferi o mai mare transparență cu privire la condițiile de muncă la furnizori.

Mai mulți muncitori au declarat pentru Reuters că se dormea pe jos în camere în care erau înghesuite între șase și 30 de femei, iar unele toalete nu aveau apă curentă.

Oamenii care locuiau în căminele fabricii erau tot timpul bolnavi - alergii ale pielii, dureri în piept, intoxicații alimentare.

Fabrica Foxconn acum este în probe

Apple și Foxconn au declarat miercuri că au descoperit că unele dormitoare și săli de mese folosite pentru angajații fabricii nu respectau standardele necesare.

Fabrica a fost plasată "în perioada de probă", iar Apple se va asigura că standardele sale stricte sunt respectate înainte de redeschiderea fabricii, a declarat un purtător de cuvânt al Apple.

"Am constatat că unele dintre dormitoarele și sălile de mese folosite pentru angajați nu îndeplinesc cerințele noastre și lucrăm cu furnizorul pentru a ne asigura că un set cuprinzător de acțiuni corective sunt implementate rapid".

Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre îmbunătățirile care vor fi aduse condițiilor de muncă ale lucrătorilor din fabrică sau despre standardele care vor fi aplicate.

Legile din statul Tamil Nadu impun ca fiecărei persoane să i se aloce cel puțin 120 de metri pătrați de spațiu de locuit și cer ca locuințele să respecte standardele de igienă și de siguranță împotriva incendiilor, așa cum sunt stabilite de autoritățile locale.

Foxconn a declarat că își restructurează echipa locală de management și că ia măsuri imediate pentru a îmbunătăți facilitățile. Toți angajații vor continua să fie plătiți în timp ce va face îmbunătățirile necesare pentru a relua operațiunile, a precizat compania.

Foxconn a prezentat trei prototipuri de vehicule electrice

Venpa Staffing Services, un contractor al Foxconn care administrează căminul în care muncitorii s-au îmbolnăvit de intoxicație alimentară, a refuzat să comenteze.

Intoxicația alimentară și protestele ulterioare au dus, de asemenea, la anchete, dintre care unele sunt în curs de desfășurare, de către cel puțin patru agenții ale statului Tamil Nadu. De asemenea, oficialii au cerut în privat companiei Foxconn să asigure condiții mai bune, au declarat înalți oficiali.

"Este responsabilitatea Foxconn", a declarat pentru Reuters Thangam Thennarasu, ministrul industriilor din statul Tamil Nadu.

Guvernul statului Tamil Nadu a declarat săptămâna trecută că statul a cerut Foxconn să se asigure că sunt îmbunătățite condițiile de muncă și de viață, inclusiv calitatea locuințelor și a apei potabile.

Foxconn a fost de acord să se asigure că condițiile de trai ale muncitorilor urmează recomandările guvernului și respectă cerințele legale, se arată în declarație.

Apple și Foxconn nu au precizat când va fi redeschisă fabrica

Foxconn le-a spus oficialilor statului că "a accelerat producția prea repede", deși producția a fost redusă în lunile aprilie și mai, când varianta Delta a COVID-19 făcea ravagii în India, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental de rang înalt din cadrul departamentului de industrii al statului.

Foxconn, cu sediul în Taiwan, a deschis uzina în 2019 cu promisiunea de a crea până la 25.000 de locuri de muncă, un impuls pentru campania "Make in India" a premierului Narendra Modi de a crea locuri de muncă în domeniul producției.

Sriperumbudur, un oraș din afara orașului Chennai, unde se află fabrica, este o zonă industrială aglomerată, cu fabrici care produs ansamble pentru Samsung și Daimler.

Varianta indiană a expus fragilitatea Marii Britanii

Fabrica este esențială pentru eforturile Apple de a-și muta producția din China din cauza tensiunilor dintre Beijing și Washington. Reuters a relatat anul trecut că Foxconn plănuia să investească până la 1 miliard de dolari în uzină pe o perioadă de trei ani.

Foxconn subcontractează personalul fabricii unor brokeri de forță de muncă, care sunt, de asemenea, responsabili de cazarea muncitorilor - în majoritate femei - angajațe acolo.

Șobolani și lipsa canalizării

Femeile care lucrează la uzina Foxconn câștigă echivalentul a aproximativ 140 de dolari într-o lună și plătesc contractantului Foxconn pentru cazare și hrană.

Majoritatea lucrătoarelor au între 18 și 22 de ani și provin din zonele rurale din Tamil Nadu, a declarat șefa unui sindicat al lucrătoarelor. Salariul lunar de la uzină este cu peste o treime mai mare decât salariul minim pentru astfel de locuri de muncă, conform directivelor guvernului.

Muncitoarea în vârstă de 21 de ani, care a demisionat în urma protestului, a declarat pentru Reuters că părinții ei sunt fermieri care cultivă orez și trestie de zahăr. Ea a spus că a căutat un loc de muncă la oraș, la fel ca mulți alții din satul ei, și a considerat că salariile de la Foxconn sunt bune.

Mai mulți activiști au declarat că femeile recrutate din zonele rurale pentru a lucra în fabricile din Sriperumbudur sunt considerate de angajatori ca fiind mai puțin predispuse la sindicalizare sau la demonstrații, un factor care a făcut ca protestele de la fabrica Foxconn - care nu este sindicalizată - să fie și mai notabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel