Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene
Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene
Este pregătită scena pentru o confruntare între comercianții care pariază pe reduceri ale ratelor dobânzilor și Christine Lagarde, care este pregătită - încă o dată - să insiste asupra necesității de a eradica inflația. 

Președinta Băncii Centrale Europene le-a reproșat investitorilor, în urmă cu șase săptămâni, că au subestimat amploarea creșterilor necesare pentru a ține sub control creșterea prețurilor, apoi a repetat mesajul la Forumul Economic Mondial de la Davos din această lună. 

Cu toate acestea, obligațiunile din zona euro au crescut în ianuarie, deoarece investitorii au rezistat avertismentelor privind o înăsprire agresivă în lunile următoare și au continuat să estimeze o scădere a ratelor până la sfârșitul anului.

Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei și BCE urmează să organizeze ședințe de stabilire a ratelor săptămâna viitoare, iar strategii, de la Nomura Holdings Inc. la Societe Generale SA, nu au prea multe îndoieli cu privire la cine va adopta tonul cel mai dur. Există, de asemenea, pericolul ca Lagarde să adauge un plus de îngheț în comentariile sale pentru a determina o corecție a pieței în cazul în care datele privind inflația europeană vor fi mai blânde decât se preconizează. 

"Ne așteptăm la o confruntare între BCE și piețe", a declarat economistul Nomura Andrzej Szczepaniak. "Este clar că piețele par nerăbdătoare să conteste mantra "multiple creșteri de 50 de puncte de bază" a BCE."

Șefa BCE spune că păstrarea traiectoriei este mantra politicii sale

Swap-urile indică faptul că o creștere a ratei cu jumătate de punct procentual joia viitoare este o afacere încheiată, ceea ce ar duce rata de depozit la un maxim al ultimilor 15 ani de 2,5%. Cu toate acestea, comercianții văd doar 70% șanse de o nouă majorare de 50 de puncte de bază în martie, iar apoi încep să se preconizeze reduceri ale ratei cheie începând cu luna septembrie. 

"Prețurile actuale ale pieței nu sunt coerente", au scris joi, într-o notă, strategii Societe Generale, inclusiv Ninon Bachet. "Economiștii noștri se așteaptă ca BCE să se oprească la 3,75%, cu riscuri de creștere, ceea ce înseamnă că piața poate stabili un preț mai mare."

Ninon Bachet vede randamentele bund pe 10 ani tranzacționându-se la 2,5% până la 3% în prima jumătate a anului și recomandă utilizarea opțiunilor pentru a estompa prețurile excesive de reducere a ratei. Chiar și după o vânzare recentă, randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani sunt cu peste 30 de puncte de bază sub vârful din 30 decembrie, la 2,25%. Și în timp ce piața estimează reduceri ale ratelor cu aproximativ 30 de puncte de bază între septembrie 2023 și martie 2024, aceste pariuri sunt exagerate, a spus ea. 

Economie rezistentă

Cel puțin deocamdată, economia europeană pare capabilă să facă față mai multor creșteri. 

Economiștii de la Goldman Sachs Inc. nu mai preconizează o recesiune în acest an, deoarece factori precum o iarnă mai caldă decât de obicei în Europa, care se confruntă cu probleme energetice, și relaxarea constrângerilor din lanțul de aprovizionare stimulează optimismul. 

În schimb în Marea Britanie perspectivele economice sunt mai dificile. Traderii sunt mai puțin siguri că Banca Angliei va oferi o creștere de jumătate de punct săptămâna viitoare, swap-urile indicând o probabilitate de 90%. Rata este în prezent de 3,5%.

Ddatele privind inflația din ianuarie, care vor fi publicate săptămâna viitoare, ar putea încuraja comercianții să revizuiască în scădere prețurile ratelor, dacă există semne de o nouă încetinire a creșterii economice, ceea ce ar putea declanșa noi câștiguri pentru obligațiuni. Inflația globală a scăzut deja de la un nivel record de 10,6% la 9,2%, iar economiștii văd ritmul de creștere a prețurilor scăzând la 9%, notează Bloomberg.

O măsură care exclude energia și alimentele ar urma, de asemenea, să se îmbunătățească, deși doar ușor. Oficialii BCE, inclusiv Gediminas Simkus, au subliniat riscurile din jurul încăpățânării inflației de bază, remarcând în această săptămână că majorările de 50 de puncte de bază ale ratei "trebuie luate fără echivoc".

Departe de sfârșit

Dar chiar dacă datele vor fi mai bune decât se așteptau, bătălia globală pentru a domoli creșterea prețurilor este imprevizibilă și ar putea exista surprize în continuare. 

În Australia, datele din această săptămână au arătat că inflația a accelerat până la cel mai rapid ritm din ultimii 32 de ani în ultimele trei luni din 2022, depășind previziunile și determinând piețele monetare să pună preț pe o majorare a ratei dobânzii la ședința băncii centrale de luna viitoare.

BCE ar putea primi o mână de ajutor din partea Fed, dacă factorii de decizie politică din SUA - care sunt, de asemenea, așteptați să majoreze ratele săptămâna viitoare - vor arăta clar că lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat. 

Swap-urile legate de ședințele băncii centrale americane implică faptul că traderii se așteaptă la reduceri de aproape 50 de puncte de bază ale ratelor până la sfârșitul anului. În timp ce semnele de încetinire a creșterii economice sunt din ce în ce mai multe - Fed a oferit 425 de puncte de bază de creșteri, față de 250 de puncte de bază din partea BCE - economia americană s-a extins într-un ritm sănătos în trimestrul al patrulea, iar Fed a avertizat în mod repetat că va lăsa ratele ridicate.

Potrivit lui Florian Ielpo, șef al departamentului macro la Lombard Odier Investment Managers, BCE și Fed trebuie să continue să impună mesajul că războiul împotriva inflației nu s-a încheiat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel