Consiliul Concurenței, analiză a evoluției prețului carburanților
Autor: DCBusiness Team | 12 aug 2022, 14:02
Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani/litru la motorina standard, conform datelor centralizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.

În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei.

"Preţurile nu includ compensare de 50 de bani pe litru", subliniază Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.

Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat. 

Citește și: Prețul petrolului, în creștere. Investitorii și-au adus aminte în ce lume trăim

Prețul petrolului, în creștere. Investitorii și-au adus aminte în ce lume trăim 

Prețul petrolului a încheiat luni în creștere, după o ședință deosebit de încordată și o săptămână cu pierderi importante, rezultat al temerilor privind perspectivele economiei mondiale, care au exercitat presiuni asupra cererii de țiței.

Contractele cu livrare în luna octombrie pentru țițeiul marca Brent din Marea Nordului, de referință pe piața europeană, a recuperat 1,82%, urcând la 96,65 dolari/baril. La rândul ei, cotația pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a avansat cu 1,96%, la 90,76 dolari.

După o presiune descendentă cauzată de previziunile de reducere a cererii, creșterea prețului aurului negru a fost cea mai mare într-o ședință de la sfârșitul lunii iulie, deoarece au reapărut îngrijorările legate de rezervele limitate.

Explicând această creștere a prețurilor la cele două mărci de referință ale petrolului, Sophei Lund-Yates, de la Hargreaves Lansdown, a declarat că tendința pieței s-a inversat față de orientarea de săptămână trecută și pe care, pentru că veni vorba, mulți analiști au considerat-o de durată, pentru că ”toate întrebările legate de dobânzile cheie ale băncilor centrale ale lumii au primit răspunsurile necesare, astfel că la suprafață au reapărat îngrijorările legate de ofertă, într-o lume marcată de războiul din Ucraina, un conflict fără un scenariu previzibil”. 
 
Joi, Banca Angliei (BoE) a anunțat o majorare a ratei dobânzii cu jumătate de punct procentual, o măsură drastică menită să contracareze cu fermitate  accelerarea inflației care, potrivit BoE, ar putea arunca Marea Britanie în recesiune pentru mai mult de un an.

BoE urmează exemplul Rezervei Federale a SUA și al Băncii Centrale Europene, care, în iulie, au ales să majoreze ratele cu 0,75 și, respectiv, 0,50 puncte procentuale. Cu toate acestea, "oferta rămâne relativ restrânsă", a subliniat Stephen Brennock, analist la PVM Energy.

Mai ales că miercuri, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (Opec+) a anunțat doar o creștere slabă de 100.000 de barili pe zi a ofertei pentru luna septembrie. "În același timp, grupul de producători a evidențiat lipsa de capacitate de producție neutilizată", a spus Brennock. Brennock. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe