Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.
Reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).
„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În funcție de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.
Prețul untului la Paris este mai mic cu 10 lei decât la București
DCBusiness a trimis o solicitare prin care am cerut explicații privind scumpirilor extraordinare care s-au produs la unele produse alimentare, mai precis la unt.
Consiliul Concurenței spune că monitorizează constant evoluția prețurilor la produsele alimentare, în special pentru cele de bază, care fac parte din coșul de consum.
În răspunsul instituției se spune că ”după ce s-a constatat în ultima perioadă, o creştere a preţurilor anumitor produse alimentare, peste nivelul general al inflaţiei, autoritatea de concurență s-a autosesizat şi a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor de vânzare între anumite companii prezente pe pieţele producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, zahăr și unt”.
Consiliul Concurenței enumeră și companiile unde s-au desfășurat inspecțiile: ”În cadrul acestor investigații s-au derulat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor companii care activează pe piețele de producție și comercializare de ulei, unt și zahăr. Dintre companiile vizate menționăm Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus), active pe piața producției și comercializării untului”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...