Constatarea amiabilă a accidentului. Modificare importantă
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Constatarea amiabilă a accidentului
Constatarea amiabilă a accidentului
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adus modificări privind constatarea amiabilă.

Este vorba despre faptul că formularul de constatare amiabilă de accident, care este necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca acum.

Conform noii norme această facilitate va intra în vigoare începând cu data de 15 octombrie 2022, formularul electronic de "Constatare amiabilă de accident" va avea același model  și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică, scrie Avocatnet.. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Noua normă a fost aprobată recent însă ca aceasta să se aplice este nevoie și de baza tehnică de care se ocupă Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României. 

”Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, spune ASF într-un comunicat.

Documentul mai prevede că asigurătorii vor avea obligația, la momentul încheierii asigurării RCA, de a pune la dispoziția cumpărătorilor formularul de "Constatare amiabilă de accident" pe suport de hârtie sau să furnizeze informații cu privire la modalitatea de încheiere a acestuia în format electronic.

Citește și: Radierea autovehiculelor fără carte de identitate

Cartea de identitate a vehiculului este un document important care este necesar în mai multe situații însă probabil cea mai mare problemă este atunci când cineva dorește să radieze vehiculul dar nu mai are acest document.

Registul Auto Român are însă prevăzută o procedură și pentru o astfel de situație.

În situațiil excepționale, în care un vehicul nu mai poate fi identificat, pentru că de pildă a fost exportat din România, dezmembrat ori furat, RAR permite anularea CIV în baza sa de date, ceea ce permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența cărții de identitate.

Anularea CIV din baza de date a RAR poate fi făcută la reprezentanțele Registrului, în baza unei solicitări făcute de proprietarul mașinii, ce trebuie motivată și justificată cu documente din care să rezulte starea din acel moment a vehiculului.

Astfel, anularea CIV din baza de date a RAR se poate face atunci când:

- sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care indică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);

- este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;

- este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel