Constelația europeană Galileo primește noi sateliți
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Satelit Galileo / FOTO: Wikipedia
Satelit Galileo / FOTO: Wikipedia
Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele Unite, doi sateliți Galileo cu SpaceX, reînnoiește legăturile cu Arianespace, acordându-i noi contracte pentru desfășurarea constelației Galileo.

În noaptea de 27 aprilie spre 28 aprilie, doi noi sateliți ai constelației europene de navigație Galileo au fost puși cu succes pe orbită de Falcon 9, lansatorul companiei SpaceX. Proiectată în anii 1990, cea mai mare constelație de sateliți din Europa a sedus deja jumătate din populația lumii. Toate smartphone-urile vândute pe piața unică a Uniunii Europene sunt garantat compatibile cu Galileo, constelația care oferă o precizie de ordinul unei foi A4. 

Luni, Comisia Europeană a anunțat că va încredința rachetei Ariane 6 punerea pe orbită a patru sateliți din noua generație a constelației Galileo. O decizie care demonstrează determinarea celor de la Bruxelles de a șterge decalajul față de alte mari puteri privind accesul la spațiu. „Cei doi sateliți vor contribui la creșterea fiabilității informațiilor de poziționare” în beneficiul aproape jumătate din populația lumii care utilizează serviciile Galileo, a explicat Comisia Europeană, referindu-se la aparatele lansate de SpaceX.

„Această nouă lansare extinde constelația Galileo aflată deja pe orbită, cu scopul de a-și atinge capacitatea maximă cu 24 de sateliți operaționali în poziții nominale și sateliți de rezervă pe orbită”, a adăugat Bruxelles-ul.

Trebuie menționat că aceasta a fost prima lansare din 2021 pentru Galileo, ai cărui sateliți au rămas la sol după plecarea rușilor de la Kourou (Soyuz), a sfârșitului planificat al programului Ariane 5, în iulie 2023, și a întârzierii de patru ani a Ariane 6, care ar trebui să decoleze undeva în lunile iunie, iulie. Responsabilă de programul de navigație prin satelit Galileo, Comisia Europeană a trebuit să semneze în 2024 un contract cu Elon Musk (SpaceX/Starlink), cel mai periculos competitor al industriei spațiale europene (lansatoare, operatori și producători de sateliți) pentru două lansări pentru a putea evita degradarea semnalului. 

Lansări planificate pentru 2026 și 2027

Acest nou contract semnat de Agenția pentru Programul Spațial al Uniunii Europene (EUSPA)  permite în sfârșit o revenire la normal în ceea ce privește suveranitatea... cu condiția desigur ca Ariane 6, noul lansator greu european dezvoltat și proiectat de ArianeGroup, să-și demonstreze foarte repede fiabilitatea și credibilitatea. 

După lansările ultimilor sateliți din prima generație în 2025, aceste două noi lansări suplimentare sunt planificate pentru 2026 și 2027 și vor transporta primii patru sateliți Galileo din a doua generație. „Ariane 6 face pașii finali pentru a putea efectua primul său zbor în această vară, ceea ce permite reluarea desfășurării constelației Galileo de la Centrul Spațial din Guyana în 2025”, a explicat Stéphane Israel. 

Airbus Défense et Espace și Thalès Alénia Espace construiesc fiecare șase sateliți care vor forma împreună prima flotă din a doua generație. Aparatele, cu o greutate de aproximativ 2.000 de kilograme și echipate cu propulsie electrică, se vor alătura apoi pe orbita operațională a Galileo la o altitudine de 23.222 de kilometri. 

Euspa are conducerea operațională a Galileo

Prima infrastructură comună creată și finanțată de Uniunea Europeană, constelația Galileo este plasată sub responsabilitatea generală a Comisiei Europene. Agenția Spațială Europeană (ESA) răspunde de proiectarea, evoluția și dezvoltarea tehnică a infrastructurii, în timp ce managementul operațional al programului Galileo a fost încredințat EUSPA, care va monitoriza, de asemenea, performanța și continuitatea serviciilor Galileo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...


pixel