Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Controalele se realizează pe baza unor informații furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Inspectorii antifraudă au analizat circuitele financiare și au constatat că societățile implicate în operaționalizarea mecanismului de intermediere a obținerii acestor polițe/scrisori de garanție bancară au încasat sume în cuantum de 3.496.919 de lei, iar o parte semnificativă din acestea au fost retrase în numerar din conturile bancare, prin intermediul bancomatelor.
În fapt, polițele/scrisorile de garanție bancară (pentru bună execuție și/sau participare) au fost utilizate de beneficiari pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, în cadrul procedurii de achiziții publice a contractelor de execuție pentru diverse lucrări, cu posibila finanțare a acestora din fonduri naționale sau europene.
Pentru crearea unei aparențe de legalitate se proceda la realizarea unei corespondențe electronice între beneficiarii documentelor de garantare și persoane cu bonitate și notorietate în domeniul consultanței în cadrul procedurii de achiziții publice, prin intermediul căreia erau transmise draft-ul scrisorilor de garanție sau al polițelor de asigurare, documentele de înființare ale emitenților, documentele de decontare, precum și bilete la ordin avalizate.
În privința persoanele juridice care sunt înscrise în documentele de garantare, au fost obținute date și informații de la societățile beneficiare, potrivit cărora acestea nu au emis, respectiv intermediat astfel de operațiuni. Din accesarea surselor deschise au fost regăsite informații potrivit cărora, de exemplu, instituția bancară din Lituania a fost sancționată de către Banca Națională a Lituaniei întrucât nu a reușit să asigure un sistem și proceduri de control interne eficiente în gestionarea riscurilor clienților, neavând în aplicare măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de spălare a banilor și finanțare a terorismului.
Citește și: ANAF îi va verifica pe românii care se laudă pe Facebook cu mașinile și casele lor
Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, a făcut, luni, o serie de anunțuri importante, precizând, printre altele, că cea mai mare diferență dintre veniturile declarate de un contribuabil și cele estimate este de 11,7 milioane de lei.
În același timp, șeful ANAF a avertizat că românii care își pun fotografii pe internet cu mașini sau case scumpe vor verificați de lucrătorii instituției pe care o conduce și care vor căuta sursa sumelor de bani din conturi sau cele ce au fost investite.
"Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani. Dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat aceste sume, că știți că există o practică frecventă să-ți împrumuți propria ta societate cu sume mari de bani.
Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc" a declarat directorul ANAF.
El a spus, de asemenea, că ”în luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi, creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei, creanţa stabilită, respectiv impozitul pe care trebuie să-l plătească este în valoare de 3,5 milioane de lei. În Bucureşti la un contribuabil diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 1 milion de lei, iar în Buzău, la un contribuabil diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferenţe şi impozite stabilite pe care l-au descoperit colegii mei în luna iulie", a spus Lucian Heiuş. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...