Controversă cu preţul cărnii, în România. Daea: Principala problemă. Val de creştere!
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Situatie controversata cu pretul carnii. Foto: Becerra Govea Photo - Pexels
Situatie controversata cu pretul carnii. Foto: Becerra Govea Photo - Pexels
EXCLUSIV
Petre Daea a explicat, în exclusivitate pentru DC Business, cum s-a ajuns la o situaţie controversată cu preţul cărnii la hipermarket versus carmangeriile care vând carne de la animale crescute şi sacrificate în România. 

Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit despre diferenţa foarte mare de preţ între carnea din România, vândută de producătorii locali şi cea vândută de marile lanţuri de magazine, adusă din străinătate, la preţuri mult mai mici. 

"E o dovadă în plus a faptului că în România costurile sunt mai ridicate din cauza elementelor componente ale costului de producţie, înţelegând aici pe de o parte furajele, pe de altă parte consumul de energie şi, evident, producţia pe care o scoate din Germania şi a plecat în zona aceasta unde efectivul de suine a scăzut, urmare a pestei porcine.

China a restricţionat o bună parte din cantitatea de carne pe care o exporta Germania spre această ţară care este şi consumatoare şi producătoare, dar se ştie foarte bine ce balanţă comerciale are această importantă ţară a lumii, iar evident că acest exces de producţie, această cantitate mare trebuie să-şi găsească un debuşeu de valorificare şi pleacă spre pieţe cum este România cu un cost mai redus şi cu o pretenţie mai mică de a câştiga, dat fiind faptul că îi forţează producţia să livreze, să sacrifice şi evident să vândă carnea şi produsele de carne pe care le obţin în activitatea de producţie privind creşterea şi valorificarea suinelor", a explicat Petre Daea.

 

Cum poate fi echilibrată situaţia

 

"Această situaţie poate fi echilibrată prin programele pe care le-am pus în mişcare şi acum sunt, zic eu, cu acoperire în buget, pentru creşterea efectivelor de suine în România. Dar problema numărul unul la această dată este preţul energiei, iar acest lucru trebuie rezolvat cât de curând cu putinţă, pentru că orice altă măsură este înecată de acest val de creştere a preţurilor la imputuri – mă refer aici atât la gaze naturale cât şi la energie electrică. 

Citeşte şi: Se anunţă o primăvară scumpă. Daea, despre cât vom plăti pe legumele de sezon: Nu ne-am mai confruntat cu o  asemenea situaţie

Trebuie să se înţeleagă o dată pentru totdeauna că trebuie să fim atenţi în momentul în care luăm o decizie în acest domeniu. Şi ce s-a întâmplat la noi demonstrează că ea nu a fost bine pregătită atunci când s-a făcut liberalizarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, lucru care a pus într-o situaţie dificilă întreaga societate şi cu efecte negative asupra economiei şi, în principal, asupra producţiei agricole. Noi, în momentul de faţă, consumăm o parte dintre produsele realizate cu preţul vechi al energiei, dar în momentul în care stocurile se vor epuiza, pe măsură ce trece timpul vor intra pe piaţă produsele realizate cu energie electrică şi gaze naturale la preţurile majorate, iar efectele se vor vedea în preţul final al produselor respective",  a afirmat Petre Daea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel