Controversă cu preţul cărnii, în România. Daea: Principala problemă. Val de creştere!

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Situatie controversata cu pretul carnii. Foto: Becerra Govea Photo - Pexels
Situatie controversata cu pretul carnii. Foto: Becerra Govea Photo - Pexels
EXCLUSIV
Petre Daea a explicat, în exclusivitate pentru DC Business, cum s-a ajuns la o situaţie controversată cu preţul cărnii la hipermarket versus carmangeriile care vând carne de la animale crescute şi sacrificate în România. 

Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit despre diferenţa foarte mare de preţ între carnea din România, vândută de producătorii locali şi cea vândută de marile lanţuri de magazine, adusă din străinătate, la preţuri mult mai mici. 

"E o dovadă în plus a faptului că în România costurile sunt mai ridicate din cauza elementelor componente ale costului de producţie, înţelegând aici pe de o parte furajele, pe de altă parte consumul de energie şi, evident, producţia pe care o scoate din Germania şi a plecat în zona aceasta unde efectivul de suine a scăzut, urmare a pestei porcine.

China a restricţionat o bună parte din cantitatea de carne pe care o exporta Germania spre această ţară care este şi consumatoare şi producătoare, dar se ştie foarte bine ce balanţă comerciale are această importantă ţară a lumii, iar evident că acest exces de producţie, această cantitate mare trebuie să-şi găsească un debuşeu de valorificare şi pleacă spre pieţe cum este România cu un cost mai redus şi cu o pretenţie mai mică de a câştiga, dat fiind faptul că îi forţează producţia să livreze, să sacrifice şi evident să vândă carnea şi produsele de carne pe care le obţin în activitatea de producţie privind creşterea şi valorificarea suinelor", a explicat Petre Daea.

 

Cum poate fi echilibrată situaţia

 

"Această situaţie poate fi echilibrată prin programele pe care le-am pus în mişcare şi acum sunt, zic eu, cu acoperire în buget, pentru creşterea efectivelor de suine în România. Dar problema numărul unul la această dată este preţul energiei, iar acest lucru trebuie rezolvat cât de curând cu putinţă, pentru că orice altă măsură este înecată de acest val de creştere a preţurilor la imputuri – mă refer aici atât la gaze naturale cât şi la energie electrică. 

Citeşte şi: Se anunţă o primăvară scumpă. Daea, despre cât vom plăti pe legumele de sezon: Nu ne-am mai confruntat cu o  asemenea situaţie

Trebuie să se înţeleagă o dată pentru totdeauna că trebuie să fim atenţi în momentul în care luăm o decizie în acest domeniu. Şi ce s-a întâmplat la noi demonstrează că ea nu a fost bine pregătită atunci când s-a făcut liberalizarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, lucru care a pus într-o situaţie dificilă întreaga societate şi cu efecte negative asupra economiei şi, în principal, asupra producţiei agricole. Noi, în momentul de faţă, consumăm o parte dintre produsele realizate cu preţul vechi al energiei, dar în momentul în care stocurile se vor epuiza, pe măsură ce trece timpul vor intra pe piaţă produsele realizate cu energie electrică şi gaze naturale la preţurile majorate, iar efectele se vor vedea în preţul final al produselor respective",  a afirmat Petre Daea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel