Controversă cu tancurile ruseşti din Ucraina. De ce au vopsite literele Z sau V pe caroserii
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Litera ”Z” de pe tancurile rușilor au atras vii dezbateri depre semnificația acesteia.

"Z" a atras atenția pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, când a fost pictat la câțiva metri înălțime pe laturile miilor de tancuri, transportoare blindate și alte vehicule militare care se adună de-a lungul graniței rusești cu Ucraina.

În Rusia, litera a început apoi să apară peste tot. Există abțibilduri cu Z pe spatele mașinilor și vehiculelor comerciale, chiar și un prezentator TV a apărut recent purtând un tricou cu un Z mare și alb pe el, scrie The New York Times.

Nu este neobișnuit ca vehiculele dedicate unei campanii militare să afișeze un semn ușor de identificat - vehiculele armatei americane folosite pentru a respinge invazia irakiană din Kuweit au fost vopsite cu un mare chevron alb, de exemplu. Să-l vezi răspândit printre civili este o altă problemă.

Omniprezența campaniei i-a determinat pe mulți să concluzioneze că a fost un efort orchestrat de Kremlin pentru a obține sprijin pentru război, nu în ultimul rând pentru că semăna cu atât de multe eforturi anterioare. A fost însoțită de un hashtag cu ecouri ale războaielor din trecut: "Noi nu-i abandonăm pe ai noștri".

Litera i-a adus necazuri și gimnastului rus Ivan Kuliak după ce a apărut pe tricou cu litera Z, la decernarea premiilor pentru proba de paralele, în cadrul campionatului de gimnastică de la Qatar.

Citește și: Elicoptere ucrainene au ajuns pe Aeroportul din Iaşi. Explicaţiile MApN

Explicațiile Ministerului rus al Apărării sau PR?

Aparent, Ministerul rus al Apărării spune că litera Z ar proveni de la expresia în limba rusă ”Pentru victorie” (za pobedu).

Însă Z-ul rusesc este mai rotunjit și seamănă cu 3.

O altă explicație ar fi că forțele armate ruse ar fi utilizat acest mijloc pentru a identifica propriile vehicule astfel încât să evite confuziile și accidentele, probabil pentru ca rușii să se împuște între ei, aceasta fiin do explicație mai mult sau mai puțin serioasă.
Însă este posibil ca aceasta să fi fost intenția inițială în condițiile în care s-a putut observa că mulți militari ruși erau extrem de tineri și păreau nepregătiți din punct de vedere militar.

Explicațiile par să fi provocat un schimb de replici dure luni în Consiliul de Securitate al ONU, unde ambasadorul ucrainean, Sergiy Kyslytsya, a declarat că "Z" reprezenta de fapt "zveri", care înseamnă fiare sau animale în limba rusă. Omologul său rus, Vasily Nebenzya, a replicat că rușii au propria lor opinie despre cine sunt animalele.

Dar, în ultimele zile, din ce în ce mai multe vehicule militare au vopsită o altă literă și anume V ceea ce creează o nouă discuție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel