Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
„Reuters minte”, a postat Musk, fără a oferi detalii suplimentare. Acțiunile Tesla și-au revenit parțial. Șase luni mai târziu, Musk pare să fi sugerat că Tesla a renunțat la planurile pentru o mașină de 25.000 de dolari destinată șoferilor umani. Într-o conferință telefonică din 23 octombrie, el a declarat că fabricarea unei mașini electrice accesibile ar fi „inutilă” dacă aceasta nu ar fi complet autonomă.
Afirmația sa a venit ca răspuns la o întrebare din partea unui investitor: „Când ne putem aștepta ca Tesla să ne ofere modelul obișnuit de mașină de 25.000 de dolari, care nu e un robotaxi?”
Musk a răspuns: „Nu vom face o mașină non-robo...”, înainte să fie întrerupt de un alt executiv Tesla. Musk a adăugat ulterior: „Practic, cred că un model de 25.000 de dolari obișnuit este inutil. Ar fi ridicol.”
Articolul Reuters din 5 aprilie relata că Tesla a abandonat planurile pentru o mașină electrică nouă și accesibilă, dar că intenționează să producă un robotaxi autonom. De atunci, Musk a pus tot mai mult accent pe planurile pentru robotaxi și vehicule autonome, relatează sursa citată.
În conferința din octombrie, Musk a spus că Tesla plănuiește totuși o „mașină de 25.000 de dolari” – numită „Cybercab”, un vehicul complet autonom cu două uși și două locuri. Musk a prezentat un prototip la un eveniment în stil hollywoodian, pe 10 octombrie.
Musk afirmă că Tesla va începe producția Cybercab în 2026, după ce va lansa versiuni complet autonome ale modelelor sale actuale Model 3 și Model Y în Texas și California anul viitor. Compania se confruntă cu provocări tehnologice, reglementări stricte și obstacole legale în încercarea de a livra vehicule complet autonome, promisiuni făcute de Musk în repetate rânduri în ultimul deceniu.
O Tesla accesibilă destinată șoferilor umani a fost până de curând un pilon al strategiei companiei de a deveni cel mai mare producător auto din lume. De mai mulți ani, Tesla și-a propus să producă 20 de milioane de vehicule pe an până în 2030, de peste zece ori mai mult decât produce acum și aproape dublu față de Toyota, liderul mondial actual. În mai, Tesla a renunțat la obiectivul de 20 de milioane în cel mai recent „raport de impact” asupra progresului în direcția obiectivelor de sustenabilitate.
În ianuarie acest an, Musk confirmase în cadrul unei conferințe de profit că planul pentru o mașină electrică accesibilă nouă era încă în vigoare. El a declarat că vehiculul de nouă generație va fi lansat în 2025 și va marca un al doilea „val de creștere” major, după primul val reprezentat de lansarea modelelor Model 3 și Model Y în 2017 și 2020.
Investitorii și fanii Tesla au numit adesea viitoarea mașină accesibilă „Model 2”, poziționând-o sub Model 3, în prezent cel mai ieftin Tesla, cu un preț de pornire de 42.490 de dolari.
În ianuarie, Musk descria noul model ca necesitând „tehnologie revoluționară de fabricație”. Dar în aprilie, după ce Reuters a raportat că Tesla a renunțat la Model 2, Musk a schițat un plan pentru modele „mai accesibile” care ar putea fi produse „pe aceleași linii de fabricație” ca modelele Tesla actuale.
„Am înțeles că planul inițial era să se construiască vehiculul mai accesibil pe o platformă nouă”, a declarat Goldstein pentru Reuters. „Cred că Tesla și-a dat seama că a întârziat cu realizarea unui vehicul accesibil față de concurenții săi chinezi ... Așa că și-au schimbat strategia pentru a evita o investiție mare în producerea unui vehicul nou.”
După raportul Reuters din 5 aprilie care afirma că Tesla a renunțat la Model 2, Musk a postat pe X că Tesla plănuia o „dezvăluire de robotaxi” în august. Evenimentul, amânat până în octombrie și desfășurat pe un platou de filmări lângă Los Angeles, a dezamăgit Wall Street și a dus la o scădere de 9% a acțiunilor Tesla a doua zi.
Unii investitori au considerat că declarațiile lui Musk despre Cybercab – împreună cu prezentările unui concept de „Robovan” autonom și de roboți umanoizi – aveau detalii concrete limitate despre produse. Tesla nu a precizat dacă Cybercab va include o tehnologie de conducere autonomă nouă față de funcția „Full Self-Driving” din vehiculele sale actuale. Modelele existente nu se pot conduce complet singure și necesită un șofer care să fie atent, relatează Reuters.
Aspectul sportiv al Cybercab, configurația cu două uși și două locuri – aproape dispărută pe piața auto din SUA – a nedumerit analiștii care se așteptau la un robotaxi cu mai mult spațiu pentru pasageri și bagaje.
Musk a declarat în conferința din octombrie că designul vehiculului conceptual a fost „optimizat pentru autonomie” și va oferi și accesibilitate.
„Va costa ... aproximativ 25.000 de dolari, deci este o mașină de 25.000 de dolari”, a spus Musk. „Doar că nu va avea volan și pedale.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...