Controverse privind armistițiul anunțat de Putin de Paște

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă seara o încetare temporară a focului în Ucraina, pe durata sărbătorii de Paște, condiționată de acordul Kievului. Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins imediat ideea că Rusia ar fi interesată de o pace reală, acuzând continuarea atacurilor aeriene chiar în timpul presupusului armistițiu.

Putin propune armistițiu, dar cu atacuri în desfășurare

Sâmbătă, într-o întâlnire cu comandantul armatei ruse, Putin a ordonat oprirea ostilităților începând cu ora 18:00, ora Moscovei, până la miezul nopții de duminică, adică timp de 30 de ore, scrie WSJ. Liderul de la Kremlin a spus că această pauză în ofensivă ar depinde de un răspuns favorabil din partea Kievului. Ministerul rus al Apărării a precizat ulterior că aplicarea armistițiului este condiționată de acceptul Ucrainei.

În schimb, președintele Zelenski a transmis sâmbătă seara, pe platforma X, că „alarmele antiaeriene răsună în toată Ucraina” și că „dronele Shahed deasupra capetelor noastre arată adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”.

Trump amenință cu retragerea din eforturile de pace

Anunțul liderului de la Kremlin vine la o zi după ce președintele Donald Trump a declarat că Statele Unite „sunt aproape să renunțe” la medierea conflictului dacă nu se înregistrează progrese. Trump a avertizat că eforturile sale de negociere, în care a investit capital politic încă din campania prezidențială, ar putea fi abandonate „foarte curând”.

Secretarul de stat Marco Rubio a confirmat vineri că SUA ar putea schimba prioritățile diplomatice dacă nu se ajunge la un cadru fezabil pentru pace „în următoarele săptămâni”. Rubio a precizat că Washingtonul a prezentat un plan concret pentru încheierea războiului, dar nu a oferit detalii publice despre acesta.

Un nou joc de imagine pentru Putin?

Analiștii internaționali consideră că propunerea de armistițiu de Paște este mai degrabă un gest simbolic menit să arate disponibilitatea Rusiei pentru pace, decât un pas real spre încetarea ostilităților. Tatiana Stanovaya, expertă la Carnegie Russia Eurasia Center, afirmă că „dacă este vorba doar de o pauză scurtă, aceasta nu implică niciun risc pentru Putin, dar îl ajută să pară liderul care vrea cu adevărat pacea”.

Zelenski și oficialii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că orice armistițiu temporar ar permite Rusiei să se regrupeze și să se reînarmeze. De altfel, ambele tabere au recunoscut că o pauză în luptă ar putea oferi avantaje strategice celeilalte părți.

Încercări eșuate de pace

Luna trecută, Ucraina a fost de acord cu o propunere susținută de SUA pentru un armistițiu de 30 de zile. Însă Putin a refuzat, cerând discuții suplimentare privind o soluție permanentă, și susținând că Rusia are inițiativa militară pe teren. De asemenea, liderul rus a mai invocat „cauzele profunde ale războiului”, cum ar fi relația Ucrainei cu NATO și marginalizarea culturală a limbii și identității ruse în fostele teritorii sovietice.

În trecut, Kremlinul a mai anunțat armistiții simbolice – cum a fost cel de Crăciun în ianuarie 2023 – care au fost imediat încălcate prin atacuri sau respinse de Ucraina pe motiv că trupele ruse ocupă teritorii ucrainene.

Situația militară: Rusia anunță progrese

Tot sâmbătă, șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, a anunțat că trupele ruse au recucerit 99,5% din regiunea rusă Kursk, unde forțele ucrainene reușiseră anterior să stabilească un cap de pod. Zona fusese ocupată temporar de Kiev pentru a câștiga poziții de negociere în eventuale tratative de pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel