Coreea de Nord a lansat racheta Hwasong-1. Cât de îngrijorați să fim

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Racheta Hwasong-17
Racheta Hwasong-17
Coreea de Nord tocmai a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală "Hwasong-17". Aceasta este platforma ce lansează rachetele cu cea mai lungă rază de acțiune care a fost dezvoltată până în prezent de această țară.

Coreea de Nord tocmai a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală "Hwasong-17". Aceasta este platforma ce lansează rachetele cu cea mai lungă rază de acțiune care a fost dezvoltată până în prezent de această țară.

Testul a fost condus de liderul nord-coreean Kim Jong Un pe 24 martie 2022. 

Phenian-ul a declarat că a efectuat testul pentru a "asigura fiabilitatea științifică și tehnică a funcționării prompte [a Hwasong-17] în condiții de război", în timp ce țările vecine și SUA condamnă lansarea ca fiind o provocare majoră. 

Acesta marchează primul test complet de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) efectuat în Coreea de Nord din noiembrie 2017. 
Dezvăluită pentru prima dată la o paradă militară în octombrie 2020, aceasta este considerată, de asemenea, cea mai mare platformă de rachete cu capacitate nucleară aflată în posesia Coreei de Nord. 

"Este necesar să clarificăm faptul că oricine încearcă să încalce securitatea statului nostru va plăti scump", ar fi declarat Kim, potrivit Rodong Sinmun.

"Capacitatea noastră de apărare a statului va face pregătiri minuțioase pentru o confruntare îndelungată cu imperialismul american pe baza forței tehnico-militare extraordinare, neclintită chiar și la orice amenințare militară și șantaj", a adăugat el.

Câte bombe nucleare există la nivel mondial. Unde se află și care este cea mai puternică

Kim a continuat să explice că "Forța strategică a RPDC este pe deplin pregătită să verifice și să stăpânească temeinic orice tentativă militară periculoasă a imperialiștilor americani" și că "noua armă strategică a RPDC va arăta în mod clar, încă o dată, puterea forței noastre strategice întregii lumi".

Din rapoartele presei de stat nord-coreene nu reiese clar dacă racheta este într-adevăr pregătită pentru lansare. Dar, s-a afirmat că forțele strategice nord-coreene vor "echipa și opera" racheta pentru "a-și îndeplini în mod fiabil misiunea și datoria de puternic factor de descurajare a războiului nuclear".

Joi, Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a declarat că racheta a zburat 671 mile (1.080 km) și a atins o altitudine de 3.853 mile (6.200 km). Potrivit unor surse militare japoneze, ICBM a zburat timp de 71 de minute până când s-a prăbușit în cele din urmă la 150 km (93 mile) la vest de coasta peninsulei Toshima din Hokkaido, în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei.

Acest lucru este coroborat, în parte, de rapoartele nord-coreene privind testul de lansare, care au declarat că acesta a zburat timp de 67 de minute de la locul de lansare de la Aeroportul Internațional din Pyongyang. Rapoartele nu s-au conformat cu raza maximă de acțiune a rachetei, dar este evident că aceasta este mult mai mare decât ICBM-ul "Hwasong-15".

Acest ICBM special a fost dezvoltat, așa cum a afirmat anterior presa de stat nord-coreeană, pentru a lovi "întregul" continent american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel