Corina Crețu ne roagă să luăm bani pentru spitale de la UE, Guvernul Dăncilă refuză

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
După ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunțat că nu face spital cu bani de la UE, pe motiv că europenii ne impun o anumită calitate, comisarul european Corina Crețu a reacționat dur pe pagina s-a de socializare. 

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a explicat că banii de la UE nu ajung pentru proiectele din România și oricum este mai ieftin să construiești spitale în parteneriat public privat, decât pe fonduri europene. În replică, Comisarul european, Corina Crețu, explică că în cazul în care România dorește mai mulți bani pentru cele trei spitale regionale, atunci ea este deschisă și așteaptă documentația pe care o va soluționa în regim de urgență la Bruxelles.

”În legatură cu informațiile apărute azi în presă referitoare la spitalele regionale de la Craiova, Iași și Cluj, doresc să fac următoarele precizări: În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale in cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat, la 23 iunie 2015. Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus investirea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) în 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova", a explicat Corina Crețu.

Comisarul a explicat că la momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele si ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro.

"Comisia Europeană a constat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora", a mai adăugat Corina Crețu.

Vâlcov: construim spital cu preț de trei ori mai mic

Vâlcov susține că statul român va construi un spital la un preț de tre ori mai mic decât cel la care se construiește cu recomandările de cost ale UE. "Cifrele nu mint niciodată.

"Hai să vedem! Comisia Europeană aloca RO 150 milioane euro pentru studiile și construcția (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le și elaborează, costă 120 milioane euro. Conform acelorași studii BEI, construcția și dotarea celor 3 spitale costă 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro rămase). Între timp, statul român scoate în parteneriat public privat studiul, construcția și dotarea unui spital, cu 140 milioane euro", a declarat Vâlcov.

Pe de altă parte, Corina Crețu a explicat că România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. 

"Până la acest moment, dupa toti acesti ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România doreste sa aloce o suma mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale invit autoritatile romane sa inainteze Comisiei Europene o solicitare in acest sens, in regim de urgenta. Sunt deschisa sa discut orice modificare a POR care poate sa conduca la accelerarea constructiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iasi si Cluj. In cazul in care autoritătile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Si in acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale. Sunt mahnita că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor. Realizarea acestor spitale regionale reprezinta un proiect de suflet pentru mine, ca roman, și tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toti actorii cheie, inca din luna mai 2016, cand am avertizat asupra intarzierilor si mi-am exprimat disponibilitatea sa ajutăm autoritățile naționale și regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situația dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar in acest sens fiind chiar faptul ca am acceptat modificarea Programului Operational Regional pentru a permite achiziționarea de ambulanțe și îmbunătățirea infrastructurii sanitare in Romania. Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin și în beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta Romania.  Invit autoritățile romane sa gasim solutii impreuna la problemele oamenilor.”, a mai scris Corina Crețu, pe pagina personală de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel