Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
Conform acestui studiu, la pacienții cu forme severe de covid-19 s-a constat "o concentraţie foarte ridicată" - de 100 până la 1000 de ori mai mare decât cea normală - a acestei proteine, calprotectină. "Rezultatele noastre sugerează că proteina calprotectină ar putea fi vinovată de agravarea COVID-19", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, cercetătorul în imunologie Aymeric Silvin.
Numeroase studii realizate în lume încearcă să descifreze mecanismele aflate la baza "furtunii de citokine", reacţia inflamatorie necontrolată şi excesivă, observată în cazul formelor grave de COVID-19. "Creşterea puternică a concentraţiei de calprotectină în sânge ar putea să se producă înainte de furtuna de citokine asociată cu evoluţia inflamatorie a pacienţilor care dezvoltă o formă severă", a continuat Aymeric Silvin.
În teorie, ar putea fi astfel identificaţi pacienţii care riscă să dezvolte o formă severă a bolii prin testarea concentraţiei de calprotectină din sângele lor, potrivit unui comunicat publicat de organizaţiile franceze aflate la originea acestui studiu (Gustave Roussy, AP-HP, Inserm), realizat în colaborare cu echipe din străinătate (Singapore, China, Israel).
Citește și Covid-19: Vaccinul Rusiei se află în faza finală de testare
În plus, această pistă de cercetare ar putea oferi "o abordare terapeutică inedită", deoarece blocarea receptorului calprotectinei ar putea stimula combaterea fenomenului de agravare a bolii. "Aceste strategii urmează să fie evaluate prin studii clinice", precizează acelaşi comunicat. Studiul se bazează pe analizarea unor eşantioane sangvine prelevate de la 158 de pacienţi internaţi în serviciile de urgenţe medicale sub suspiciunea infectării lor cu SARS-CoV-2.
La pacienţii cei mai afectaţi, pe lângă concentraţii ridicate de calprotectină, analizele au relevat şi o funcţionare anormală a anumitor globule albe, care par să slăbească reacţia imunitară. Realizarea de analize care să vizeze aceşti doi markeri în etapa de internare a unui pacient ar putea contribui la identificarea, în amonte, a persoanelor ce prezintă riscul de a dezvolta forme grave de COVID-19.
"Diagnosticarea precoce a unei forme grave de COVID-19 poate fi realizată dintr-un singur flacon de sânge", a adăugat o altă cercetătoare care a participat la acest studiu, Michaela Fontenay, care conduce secţia de hematologie biologică de la Spitalul Cochin din Paris
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...