Coronavirus. Noi studii scot la iveală lucruri oribile despre Omicron
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Chiar dacă nu mai purtăm mască, tot trebuie să știm ce se întâmplă
Chiar dacă nu mai purtăm mască, tot trebuie să știm ce se întâmplă
Este un nou studiu elaborat de cercetătorii din Africa de Sud, acolo unde a și fost depistată tulpina Omicron, care, conform oamenilor de știință, a grăvit sfârșitul pandemiei.

Două noi sub-variante ale variantei Omicron a coronavirusului se pot sustrage anticorpilor generaţi în urma infectării anterioare suficient de bine pentru a declanşa un nou val, însă sunt mult mai puţin capabile să reziste în sângele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, au constatat oamenii de ştiinţă din Africa de Sud.

Cercetători de la mai multe instituţii au analizat sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, adăugate luna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe lista celor aflate sub monitorizare. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 39 de participanţi infectaţi cu Omicron anterior, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut.

Cincisprezece participanţi erau vaccinaţi - opt cu vaccinul produs de Pfizer, şapte cu cel produs de Johnson & Johnson - în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi."Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare... şi ar trebui să fie mai bine protejat", se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, dată publicităţii în acest weekend.

Citește și Recordul pandemiei: Pacient testat pozitiv pentru o perioadă de 505 zile

În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 şi BA.5 comparativ cu sub-varianta BA.1 a Omicron. Probele de sânge prelevate de la persoanele vaccinate au prezentat o scădere de trei ori.

Africa de Sud ar putea intra într-un al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se estimase, au anunţat vineri autorităţile şi oamenii de ştiinţă, pe fondul unei creşteri susţinute a numărului de cazuri de infectare ce pare să fie determinată de sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Doar aproximativ 30% din populaţia de circa 60 de milioane a Africii de Sud este complet vaccinată. "Pe baza sustragerii de la neutralizare, BA.4 şi BA.5 au potenţialul de a conduce la un nou val de infectări", se arată în studiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel