Şeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă că partidele politice îşi vor pierde jumătate din finanţarea de la buget, ceea ce va genera economii la buget în valoare de aproximativ 1,2 miliarde forinţi ( 3,5 milioane dolari). De asemenea, povara fiscală asupra băncilor va fi majorată, ceea ce va genera alte 55 miliarde forinţi (163 milioane de dolari), şi va fi reintrodusă o taxă care se aplică companiilor multinaţionale din sectorul distribuţiei, ceea ce va genera alte aproximativ 36 miliarde forinţi (106 milioane de dolari). De asemenea o taxă pe autovehicule, cu o valoare totală de 100 milioane de dolari, care în mod normal este plătită de proprietarii de automobile către municipalităţi, va fi transferată către bugetul central.
Adrian Câciu: Da, România poate ieși câștigătoare din această criză
"Guvernul a demarat o reorganizare semnificativă a bugetului şi va forţa şi pe alţii să contribuie la împărţirea poverii. Printre aceştia se numără partide politice, firme multinaţionale, bănci şi municipalităţi" a spus Gergely Gulyas.
Şeful de cabinet a mai spus că premierul Viktor Orban urmează să anunţe luni un pachet de măsuri în valoare de 30 de miliarde de dolari destinat relansării economiei. Gulyas a dezvăluit că pachetul va fie echivalent cu 18-22% din Produsul Intern Brut al Ungariei, adică aproximativ 30 de miliarde de dolari. La rândul său, Banca Naţională a Ungariei (NBH) va anunţa şi ea un set de măsuri la şedinţa sa de politică monetară care va avea loc marţi.
Premierul Viktor Orban este criticat că pentru măsurile speciale adoptate pentru a face faţă crizei coronavirusului. O legea adoptată recent de Parlamentul de la Budapesta, permite guvernului ungar să guverneze prin ordonanţe, fără un termen limită şi în unele cazuri chiar fără supervizare parlamentară, ceea ce a atras critici din partea UE, mai ales că Orban a intrat şi în trecut în conflict cu Bruxellesul în legătură cu politicile sale considerate autoritare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...