Coronavirusul s-a extins pe 3 continente. Câți bani au dispărut de pe burse

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mai multe state de pe trei continente au raportat vineri descoperirea primelor cazuri de infecţie cu coronavirus
Mai multe state de pe trei continente au raportat vineri descoperirea primelor cazuri de infecţie cu coronavirus
Mai multe state de pe trei continente au raportat vineri descoperirea primelor cazuri de infecţie cu coronavirus, pe măsură ce lumea se pregăteşte pentru o pandemie iar investitorii renunţă la acţiuni în aşteptarea unei recesiuni globale, transmite Reuters.

Panica provocată de coronavirus a generat prăbuşirea pieţelor bursiere, care au înregistrat cea mai proastă săptămână de după criza financiară globală din 2008, ceea ce duce pierderile burselor la 5.000 de miliarde de dolari.

Speranţele că epidemia, care a început în China la finele anului trecut, se va termina în câteva luni şi că activitatea economică va reveni rapid la normal s-au spulberat odată cu explozia numărului de cazuri de infecţie descoperite la nivel internaţional.

Coronavirus: Bursele mondiale au cea mai proastă săptămână din ultimii 11 ani

"Investitorii încearcă să evalueze cel mai sumbru scenariu iar principalul risc este ce se întâmplă acum în SUA şi alte state importante din afara Asiei. Aceasta este o perioadă foarte incertă, nimeni nu ştie care este răspunsul şi pieţele s-au panicat", a declarat John Lau analist la SEI Investments.

Patru noi state au declarat primele lor cazuri de coronavirus, ceea ce duce numărul total al ţărilor afectate la 55, exceptând China, de unde a pornit epidemia. În prezent, alte ţări decât China sunt responsabile pentru trei sferturi din noile infecţii.

Un italian care a ajuns în Nigeria a fost confirmat drept primul caz de coronavirus din cea mai populată ţară africană. O persoană care a revenit cu avionul din Iran a devenit primul caz de coronavirus din Noua Zeelandă. În Europa de Est, Belarus ş Lituania au raporta şi ele primele cazuri de infecţie cu coronavirus.

În aceste condiţii, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că toate ţările ar trebui să fie pregătite. "Virusul are un potenţial pandemic. Acesta nu este timpul pentru teamă. Acum este timpul să luăm măsuri pentru a preveni infecţiile şi să salvăm vieţi", a declarat Tedros.

Agenţia de evaluare Moody's a apreciat că o eventuală pandemie ar declanşa o recesiune în SUA şi la nivel global în prima jumătate a anului.

Cercetătorii spun că există în continuare multe necunoscute cu privire la noul coronavirus iar punerea la punct a unui vaccin ar putea dura până la 18 luni.

Pe lângă stocarea de echipamente medicale, guvernele au ordonat închiderea şcolilor şi au anulat evenimentele cu o mare participare, în încercarea de a opri răspândirea virusului cunoscut sub denumirea de COVID-19.

În SUA, administraţia preşedintelui Donald Trump analizează posibilitatea de a folosi puterile speciale conferite preşedintelui printr-o lege denumită Defense Production Act pentru a creşte rapid producţia de măşti medicale şi combinezoane de protecţie împotriva coronavirusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel