Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și instituirea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Florin Sîrbu, inspector superior în cadrul ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București. Acesta este acuzat de comiterea a trei infracțiuni grave: trafic de influență, fals în declarații și folosirea sau divulgarea de informații nedestinate publicității.
În aceeași cauză a fost pus sub control judiciar și G.F.M., administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență, începând cu data de 5 iulie 2025.
Un milion de euro promiși pentru rambursări fictive de TVA
Potrivit procurorilor, în prima jumătate a anului 2023, Florin Sîrbu ar fi acceptat promisiunea administratorului G.F.M. de a primi 1.000.000 euro în schimbul intervențiilor sale pe lângă funcționari ANAF din Ilfov, pentru aprobarea unor rambursări de TVA în valoare de 2.000.000 euro. În realitate, în perioada septembrie–octombrie 2023, inspectorul ar fi primit deja peste 1.000.000 lei, iar societatea implicată ar fi încasat fraudulos peste 2,7 milioane lei.
Fals în declarația de avere și scurgere de date bancare
În plus, în 2024, Sîrbu ar fi completat în fals declarația de avere, omisând să menționeze deținerea unui autoturism marca BMW. Iar în aprilie 2025, ar fi obținut ilegal informații bancare despre două persoane și le-ar fi pus la dispoziția unui terț, fără drept, pentru obținerea unor foloase necuvenite.
Măsuri restrictive: fără contact cu persoanele din dosar și interdicție de părăsire a țării
Pe perioada celor 60 de zile de control judiciar, cei doi inculpați trebuie să se prezinte la DNA ori de câte ori sunt convocați, nu au voie să părăsească teritoriul României fără aprobarea procurorului și nu pot comunica, direct sau indirect, cu persoanele indicate în ordonanțele de control judiciar. În cazul în care încalcă cu rea-credință aceste obligații, măsura poate fi înlocuită cu arest la domiciliu sau chiar cu arest preventiv.
DNA precizează că această etapă a procesului penal are ca scop crearea cadrului de administrare a probelor și nu reprezintă o constatare de vinovăție. Cei doi inculpați beneficiază, în continuare, de prezumția de nevinovăție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...
Dobânzile pe piața interbancară...