Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit după ce, anterior, preţurile au atins un maxim istoric
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cacao. Foto: pexels.com
Cacao. Foto: pexels.com
Mari fluctuaţii pe piaţă.

Cotațiile futures la cacao au suferit o prăbușire dramatică, scăzând cu până la 27% în doar două zile, iar fluctuațiile de prețuri sunt fără precedent. Puțini investitori și companii își permit să mențină pozițiile de tranzacționare în această situație, conform informațiilor transmise de Bloomberg.

Marți, la bursa de la New York, cotațiile futures pentru cacao cu livrare în luna iunie au înregistrat o scădere de 13% într-un moment dat, după o cădere de 17% înregistrată luni, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi din 1960 încoace. Această revenire a prețurilor reprezintă o schimbare semnificativă față de situația din începutul lunii, când prețurile au atins un maxim istoric de peste 11.000 de dolari pe tonă, făcând producția de ciocolată mai scumpă.

Chiar și după scăderile din ultimele zile, prețul la tonă de cacao este de două ori mai mare decât cel din începutul anului. Această creștere a făcut menținerea pozițiilor mai costisitoare și a determinat investitorii să încheie tranzacții, reducând astfel lichiditatea și făcând piața și mai vulnerabilă la fluctuații mari de prețuri.

Chiar dacă scăderea din ultimele zile a fost surprinzătoare, este posibil ca aceasta să fie de scurtă durată, deoarece datele fundamentale nu s-au modificat, conform sublinierilor lui Fuad Mohammed Abubakar, președinte la Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd.

"Ultimile evoluții de pe piață arată că o cădere este întotdeauna mai ușoară și mai rapidă decât o creștere", afirmă Abubakar.

În ultimele șase luni, prețurile mondiale la cacao s-au triplat, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a bolilor care au redus producția de boabe de cacao în Coasta de Fildeș și Ghana, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producția mondială. În plus, prețurile pe care le primesc cultivatorii de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana pentru boabele lor sunt mult sub prețurile mondiale, astfel că fermierii din aceste țări nu pot investi în plantații pentru a crește producția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...


pixel