COVID-19. ALERTĂ INTERPOL. Atenție la vaccinurile false
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Medicamente false / Foto: Interpol
Medicamente false / Foto: Interpol
Interpol a emis o alertă globală către agențiile de aplicare a legii din întreaga lume, în care le avertizează că rețelele de criminalitate organizată pot încerca să vândă vaccinuri Covid-19 false sau să fure provizii reale.

Reprezentanții Interpol spun că instituția a a lansat o alertă portocalie către forțele de poliție din 194 de state membre, avertizându-le să se pregătească pentru ca vaccinurile să fie vizate atât fizic, cât și online.

Interpol spune că pandemia a declanșat deja „un comportament infracțional oportunist fără precedent” și avertizeazî asupra unui nou val de activitate criminală „în legătură cu falsificarea, furtul și publicitatea ilegală a vaccinurilor Covid-19”.

Agenția a solicitat o strânsă coordonare între autoritățile de reglementare din domeniul sănătății și forțele de ordine, deoarece vaccinurile se apropie de aprobare și distribuție, astfel încât să se asigure siguranța lanțului de aprovizionare și să se identifice site-urile web ilicite care vând falsuri.

În timp ce guvernele se pregătesc să lanseze programe de vaccinare în masă, bandele criminale „intenționează să se infiltreze sau să întrerupă lanțurile de aprovizionare și, de asemenea, să vizeze publicul prin intermediul site-urilor web false și a remediilor false care ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea lor, chiar și pentru viața lor”, a declarat secretarul general al Interpol , Jürgen Stock.

Covid-19. Cum te simți după vaccin. Mărturisirea unui voluntar

Agenția mai spune că există o mare probabilitate ca organizațiile criminale să înceapă producția și distribuția paralelă de truse de testare a coronavirusului ”neautorizate și falsificate”, pe măsură ce călătoriile internaționale se reiau, iar companiile aeriene și autoritățile de imigrare cer din ce în ce mai mult ca pasagerii să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al testului.

De asemenea, Interpol a avertizat publicul să aibă grijă deosebită atunci când intră online pentru a căuta echipamente medicale sau medicamente. Se spunea că oamenii se confruntă cu pericolul nu doar din cauza produselor care pot pune viața în pericol, ci și din cauza amenințările cibernetice.

O analiză efectuată a aproximativ 3.000 de site-uri farmaceutice online suspectate de vânzarea de produse ilicite a arătat că peste 1.700 conțin programe malware de tip phishing sau spam, a spus agenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel